АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР ТАНЕВА С ДОКЛАД В РАМКИТЕ НА "ЗЕЛЕНА СЕДМИЦА" В БЕРЛИН

Десислава Танева
17.01.2020 / 08:03

Заболяването африканска чума по свинете е във фокуса на политическите дискусии в Берлин в рамките на „Зелена седмица“ - най-голямото световно изложение на храни и селскостопански стоки.

В международната конференция на високо равнище под наслов„Бъдещето на световното производство на свинско месо при заплахата от африканска чума“ днес ще се включат двама еврокомисари. Докладчик по темата ще бъде и българският земеделски министър Десислава Танева.

Еврокомисарите по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес и по земеделието Януш Войчеховски ще представят гледните точки на Обединена Европа към най-сериозните предизвикателства пред селското стопанство и храните. Във форума ще се включат и земеделските министри на страната-домакин Германия и на страната-партньор тази година Хърватия.

Българският министър на земеделието Десислава Танева е единственият министър от страна членка, който ще участва със свой доклад в дискусионните панели. Тя ще говори за проблема африканска чума в България и начина, по който ветеринарните власти се справят със заразата.

В дебата за безпрецедентната глобална заплаха и последиците от чумата в световен мащаб ще се включат и министърът на земеделието на Австралия, и заместник-земеделският министър на Репубика Корея, и ръководителят на ветеринарната служба на Русия.

Китай е най-големият износител и потребител на месо и невъзможността на китайските власти да се справят с чумата вече се отразява негативно и на световните пазари. Ето защо участниците във форума с интерес ще изслушат и доклада на представителя на китайското агроминистерство.

Представители на американски, канадски и европейски организации на фермери също ще предложат своя гледна точка към биосигурността и овладяването на африканската чума в световен мащаб.

Конференцията на високо равнище, която предстои днес е ключовото политическо събитие в рамките на „Зелената седмица“.

Очакват се протести в различни германски градове срещу правителствената политика в областта на селското стопанство и околната среда в деня, когато в Берлин започва международното селскостопанско изложение "Зелена седмица", информират от БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев