АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ АНТОНОВДЕН

 Свети Антоний Велики
17.01.2020 / 08:00

Днес почитаме паметта на Свети Антоний Велики, смятан за един от основоположниците на монашеството в християнския свят. В Египет светецът създава първия манастир в света, запазен и до днес.

На 20-годишна възраст свети Антоний Велики останал сирак и наследил грижите за сестра си и голямо богатство.

След като чува в храма евангелския текст, в който Христос казва на богатия младеж „едно не ти достига, за да си спасиш душата - раздай имота си, па ела след мене“, той раздава своето имущество и започва отшелнически живот. Това разказва отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала Свети Александър Невски:

„Той е пример какво трябва да направи човек, за да спаси душата си“.

След дълги години на въздържание светецът постигнал душевен мир и се превърнал в духовен баща на десетки отшелници, които се събирали при него, за да слушат мъдрите му беседи.

„Това е началото на общежителния монашески живот“, добави отец Антоний Милушев.

На 104-годишна възраст влязъл в открита полемика с еретиците и ги победил. Хората завинаги свързали името на светеца с християнската религия. На следващата година свети Антоний починал и бил погребан на тайно място. По-късно мощите му били тържествено пренесени във Виена.

В народните традиции Антоновден се празнува за предпазване от болести.

Имен ден днес празнуват близо 82 000 българи, носещи имената Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и други.

349 са общо мъжете в община Сливен с името Антон, от които 295 са с постоянен адрес в града. Господата с името Андон са 415 мъже, като в Сливен това име носят 243. Представителките на нежния пол с името Антония са 150 в общината. 127 от тях са с постоянен адрес в Сливен. 275 жени в общината носят името Антоанета, от тях 228 живеят в града. Името Донка носят 594 жени, които са с постоянен адрес в Сливен. В общината те са общо 957.

Честит празник!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев