АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДВЕДЕВ ПРЕДСТАВИ ПРЕД ПУТИН ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Президентът на Русия Владимир Путин и министър председателят Дмитрий Медведев
15.01.2020 / 17:13

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи днес на среща на президента Владимир Путин с кабинета, че смята за правилно правителството да подаде оставка на фона на огласените от държавния глава предложения за промени в конституцията.

"Смятам, че е правилно, в съответствие с член 117 от Конституцията на РФ правителството да подаде оставка в сегашния си състав", заяви премиерът. Въпросният член от основния закон разглежда хипотезите за оставка на кабинета. Медведев поясни, че решението е взето във връзка с огласените днес от президента поправки в Конституцията. "Тези промени ще доведат до съществени изменения в баланса на властта - изпълнителната, законодателната, съдебната. Ние като правителство сме длъжни да предоставим на президента на нашата страна възможност да вземе всички необходими за това решения", добави министър-председателят.

Двамата са обсъдили инициативите, представени от президента в посланието му към федералното събрание и въпроси, свързани с реализирането им.

Съобщава се още, че президентът Путин е благодарил за работата на правителството, оглавявяно от Медведев.

Промените в Конституцията за висшите държавни постове: президент, премиер и др.

По-рано днес Владимир Путин предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система. Той не уточни срока за осъществяване на реформите.

Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

Руският лидер предложи да се запише в конституцията изискване кандидатпрезидентите да са живели най-малко 25 години във федерацията, да нямат чуждо гражданство, нито разрешение за пребиваване в друга държава. "И то не само към момента, когато участват в изборите, но и когато и да било преди това", подчерта той.

Сега конституцията на Русия предвижда кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години.

Путин изрази съгласието си едно и също лице да не заема президентския пост повече от два поредни мандата, макар да не смята това положение от конституцията за принципен въпрос.

Президентът пое също така инициативата да консолидира поставяните приоритети за Конституцията в руското правно пространство.

За да бъде решен проблемът със "заплетените пълномощия" на властите и разрива между отделните равнища - между държавната и общинската власт, в руската конституция трябва да залегнат принципите на публичната власт като единна система. Трябва да бъдат разширени и укрепени реалните пълномощия и възможности на местното самоуправление, смята президентът.

Президентът също така заяви, че Конституцията трябва да предвижда разпоредби за индексацията на пенсиите и минималната заплата, която не може да бъде по-ниска от минималната годишна издръжка.

Руският президент предложи освен това на конституционно ниво да се забрани притежанието на чуждо гражданство или разрешително за пребиваване в друга държава за лица, заемащи длъжности, критично важни за сигурността и суверенитета на Русия.

Източници"Епицентър", dnes.dir.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев