АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

185 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ЧЕСТВА ДНЕС АПРИЛОВСКАТА ГИМНАЗИЯ

Национална Априловска гимназия
14.01.2020 / 08:15

В Габрово днес отбелязват 185-годишнината от създаването на Априловото училище. На 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища.

От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи.

От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.

Нов етап в развитието на гимназията започва от 1988 г., когато на 25 януари Министерството на културата, науката и образованието утвърждава нов Статут на гимназията, С него тя се превръща в средно училище с хуманитарен профил, с курс на обучение от 8 до 12 клас, с национален прием на ученици, без ограничения в социално отношение.

От 1992 година тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”. обособяват се четири профила - по български език и литература; по история, археология и етнография; по философия, социология и право и по култура, изкуствознание и естетика.

В празненството под мотото "Създаваме празник" ще се включат възпитаници на Националната Априловска гимназия, граждани и общественици.

Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов, а след това там ще се състои спектакълът „Дивният огън“. А преди това в гимназията ученици ще участват в играта „Шифърът на Априлов“, информират от БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев