АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИРАН: НЕ СМЕ СЕ ОПИТВАЛИ ДА ПОТУЛИМ ОТГОВОРНОСТТА НА ВЛАСТИТЕ В АВИОКАТАСТРОФАТА

 Сваленият погрешка от иранска ракета на 8 януари близо до Техеран украински пътнически самолет
13.01.2020 / 15:28

Иранското правителство отрече да се е опитвало да потули отговорността на властите в драмата със сваления погрешка от иранска ракета на 8 януари близо до Техеран украински пътнически самолет, предаде Франс прес.

"В тези скръбни дни бяха отправени критики към ръководителите и властите на страната. Някои ръководители дори бяха обвинени в лъжа и в опит да потулят случая, след като това наистина, честно, не беше така", заяви говорителят на правителството Али Рабией.

"Истината е, че не сме лъгали. Лъжа значи да преиначиш истината, преднамерено и умишлено. Лъжа значи да потулиш информация. Лъжа значи да си запознат с някакъв факт и да не го кажеш или да изопачиш действителността" за този факт, добави той.

"Това, което казахме в четвъртък, се опираше на разузнавателни сведения, представени на цялото правителство, според които нямаше никаква връзка между катастрофата и изстрелване на ракета", заяви Рабией.

Говорителят на иранското правителство отхвърли днешни туитове на президента на САЩ Доналд Тръмп, в които се изразява подкрепа за иранците, като заяви, че иранският народ ще помни, че той е убил един от водещите генерали и че е причината мнозина в Иран да изпитват икономически затруднения, предаде Ройтерс.

Тръмп, който каза на иранските власти в туитове на фарси и на английски да не убиват протестиращи и похвали "великия ирански народ", "лее крокодилски сълзи", когато изказва тревога за иранците, каза Рабией.

Той заяви, че британският посланик в Иран е постъпил "напълно непрофесионално и недопустимо", след като беше задържан за кратко близо до уличен протест. Дипломатът каза, че е бил арестуван, след като е отишъл на бдение в памет на жертвите на самолетната катастрофа и е напуснал мястото, когато проявата е придобила политически оттенък, отбелязва Ройтерс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев