АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХАФТАР И САРАДЖ ОФИЦИАЛНО ЩЕ ПОДПИШАТ ПРИМИРИЕ В МОСКВА

Халифа Хафтар
13.01.2020 / 08:00

Лидерът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар пристигна в Москва, където се очаква да подпише примирие с премиера на Правителството на националното съгласие Файез Сарадж.

Прекратяването на бойните действия в Либия беше съгласувано от президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган на среща в Истанбул миналата сряда. Файез Сарадж и Халифа Хафтар приеха примирието и то влезе в сила в 0ч. на 12 януари. Междувременно в руската столица се очаква да пристигнат и турските министри на външните работи и на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар.

Двамата ще обсъдят конфликта в Либия с руските си колеги – съответно Сергей Лавров и Сергей Шойгу. Припомням, че правителството на националното съгласие на Файез Сарадж поиска помощ от Анкара и на 2 януари Меджлисът разреши изпращането на турски военни в Либия.

По неофициална информация няколко хиляди бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се сражават в редиците на маршал Халифа Хафтар. На пресконференция с канцлера Меркел в събота президентът Путин заяви, че дори и да има руски граждани в Либия, то те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев