АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛЕДНА ТОЧКА

Гледна точка
10.01.2020 / 09:59

ВОЙНАТА СЕ ОТЛАГА ЗА НАЙ-МАЛКО ГОДИНА

Както се очакваше, изявлението на Тръмп нивелира вероятността от гореща война с Иран. Пъзелът се нареди: от война се страхуват преди всичко Съединените щати, опасявайки се от нивото на виетнамска ескалация със сходен изход.

Тръмп (след ракетната атака на Иран върху летището и американската военна база в Ирак):

“Иран изглежда е отстъпил, което е добре за целия свят”.

Преведено на нормален език:

"Боже, пази Америка от война с персите."

Всичко останало са непреводими мантри за силата и непобедимостта на американската военна машина, която не е спечелила в историята нито една външна война със силен противник.

Освен това амплитудата на конфронтацията рязко и страхливо се придвижва към инструментите на икономически натиск, абсолютно безопасни за САЩ, на които Иран е свикнал повече от 40 години. Нещо повече, необмислените и прибързани действия на Вашингтон (убийството на генерал Касем Сюлеймани) не само попречиха на влошаването на вътрешноиранската ситуация, но доведоха до обратното - да обединят нацията.

Според мен обаче ситуацията просто се отлага за „по-добри“ времена, а именно до 2021 г., когато, първо - Тръмп се надява да спечели изборите, което може да бъде провалено от изключително рискована война и второ - когато рязко ще се изостри вътрешната нужда от голяма външна каша, която би могла да погребе (отпише) многотрилионния държавен дълг.

Ще обясня в много опростена форма.

За Съединените щати съществуват два механизма за премахване на дълговата яма (включително комбинацията им под формата на двоична задача):

1. В огъня на голямата война се предприемат извънредни мерки и основните кредитори (Федералният резерв, МВФ, СБ ...), напълно зависими от САЩ, просто изчезват без правоприемници. В резултат на това няма на кого да се платят основните дългове.

2. Включва се обичайният механизъм на война с чужди ръце с рязко увеличение на търсенето на американски оръжия, способни да натоварят военно-индустриалния комплекс. Във военно време държавата поема контрола върху всички значителни частни оръжейни активи и изпраща натрупаните печалби за изплащане на дългове.

Такова е уравнението, в което досега е изпълнено само едно условие - потенциална война със сигурност трябва да избухне не на американския континент.

Всичко останало:

- правилно изчислена гарантирана победа или риск от поражение,

- мащаба на кашата, способна да бъде решена от горния двукратен проблем,

- липсата на участие в конфликта на основни участници на ниво Китай, Русия или НАТО, което просто може да осигури мащаб,

Това са критично голям брой неизвестни и неизпълнени критерии, които все още не позволяват решаване на уравнението и вземане на необходимите решения.

 

Така тази година трябва да очакваме само по-нататъшни опити за разтърсване на Иран с цветни провокации, което не изключва, а дори напротив - стимулира Холивуд към раждането на още няколко носещи Оскар ленти за непобедимата ярост на САЩианците с участието на най-силните на света войни-актьори.

Александър Дубровский

Превод: В.Сергеев

https://pogled.info/svetoven/voinata-se-otlaga-za-nai-malko-godina.112336

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев