АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
08.01.2020 / 11:25

ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЕДНА ЗАПОВЕД НА ДОНАЛД ТРЪМП

Убийството на иранския генерал Сюлеймани, извършено по директна заповед на американския президент, e събитие, което промени коренно цялата военно-политическа ситуация в Близкия изток. Десетки държави осъдиха лидерите, които нарекоха инцидента агресия и терористичен акт. Изразяват се мнения, че това убийство ще има последици далеч извън региона, включително в САЩ.

Първите осъзнават сериозността на ситуацията в Израел - там те знаят по-добре от американците какво да очакват. Въпреки показната подкрепа за действията на САЩ, премиерът Нетаняху, само час след новината от Багдад, отлетя за Израел от Атина, където не е разглеждал Акропола, а обсъди плановете за износ на газ за Европа и съвместните действия срещу Турция в Средиземно море в случай на война – тема, както се казва, архиважна и многомилиардна. В същото време в Израел бяха въведени извънредни мерки за сигурност, включително изтеглянето на военни пилоти от ваканция и затварянето на ски зоните, популярни за туристите. Не се нервират напразно - те смятат, че именно израелските разузнавателни служби изчисляват и предават на американците данните за полета на Сюлеймани до Багдад и номера на мобилния телефон на генерала. По-нататък това беше въпрос на технология: ракетата от ударния дрон беше насочена към координатите на включения телефон.

Иранските власти не случайно казаха, че Вашингтон е преминал червената линия. Тръмп пренебрегна информацията на американската разузнавателна общност, че Сюлеймани не е направил нищо срещу американците, което би изисквало физическото му унищожение, и дори е извършено в холивудски стил - тъй като самолетът е можел да бъде свален в Сирия и е можело да излязат с различен сценарий ... В Белия дом те не взеха предвид нито сложността на настоящия момент, нито степента на популярност на фигурата на генерала в Иран и много други страни от региона, нито манталитета на иранците - те не прощават обиди и не ги оставят без отмъщение. Без съмнение реакцията ще бъде изключително рязка и изключително ефективна. За това Иран има широк набор от възможности. След спешно заседание на иранския Съвет за национална сигурност, подготовката вече е започнала.

Малко по-късно започнаха да осъзнават нещо във Вашингтон. Помпео отмени посещенията си в Минск и Киев, редица политици остро се изказаха срещу действията на Тръмп, но разговорът вече е в различен план: какво следва? Няма въпрос за политическо уреждане, докато иранците не почувстват, че са отмъстени и врагът не бъде унижен. Техеран заяви, че няма да се водят преговори.

 

Вече настъпиха някои политически последици: посланикът на САЩ в Ирак, заедно с група дипломати, избягали от Багдад, намериха убежище в Генералното консулство в Ербил. Там ще се преместят посолствата и на някои държави - съюзници на САЩ в НАТО. В същото време заявиха, че прекратяват програмите си в Ирак поради заплаха за сигурността. Държавният департамент на САЩ, Министерството на външните работи на Великобритания, Канада и няколко други страни препоръчаха на своите граждани незабавно да напуснат Ирак по всякакъв начин.

На 5 януари иракският парламент реши да изтегли американските войски от тази страна в рамките на една година; Кюрдските делегати предизвикателно игнорираха сесията. Починалият заедно с генерал Сюлеймани Абу Махди ал Мухандис (вторият човек в структурата на иракската шиитска "народна милиция") е заменен от Хади ал-Амери, ирански гражданин, известен с крайния си антиамериканизъм. Той ръководи най-голямата фракция в иракския парламент – „Ал Бина“, а също така е командир на корпуса „Бадр“, един от най-мощните отряди на милицията. Това, което Техеран иска от години, включително и с прякото участие на генерал Сюлеймани, президентът Тръмп постигна за броени часове.

В същото време уверенията на американския президент, както винаги, в социалната мрежа свидетелстват, че съветите на компетентните анализатори са изпреварили главата на Белия дом: „Не предприехме действия за започване на война. Дълбоко уважавам иранския народ. Това са прекрасни хора с невероятно наследство и неограничен потенциал. " Уви, късно е. Светът се чуди как, с какво и кога ще отговори Иран.

Откакто Тръмп всъщност започна войната, бъдещето зависи малко от него. Прехвърлянето на допълнителни сили в Кувейт и Саудитска Арабия, Ирак и Ливан не променя по принцип нищо - инициативата вече е на иранска страна и американците трябва да заемат позиция на отбрана и да изчакат. Чакането винаги е трудно, но чакането във война е двойно трудно. В Иран има съвсем различно състояние на духа. Там отдавна прагът на болката е паднал, или там са загубили страх.

Пентагонът твърди, че САЩ са най-мощната държава в света и е в състояние да смели Иран на прах, намеквайки за ядрени оръжия. Това, разбира се, е аргумент, но дори сега той ще играе срещу американците. Няма съмнение, че Техеран спешно засилва работата по ядрената програма и КНДР и Пакистан с радост ще помогнат в това. Американците отдавна щяха да заличат Северна Корея от картата на света, ако нямаше оръжия за възпиране там. Да, и Израел щеше да остане в историята, ако не беше притежаването на ядрено оръжие (или може би израелците блъфират? Никой не знае със сигурност дали разполагат с тези оръжия или не. МААЕ не беше допусната там за проверки, всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос директно се изпращат в архива). Предвид скорошното прекратяване на договорите за контрол, светът ще влезе в много опасна фаза: има държави с ядрени оръжия, но няма контрол върху тях. Това е и личната заслуга на Доналд Тръмп.

Докато ИРИ не се сдобие с такива оръжия (а те нямаха много време), ще има война на нерви, война на изнудване и различни видове военни операции, които могат да изтощят противника. Активна роля играят различни проирански пълномощници, които са много в региона и извън него. Достатъчно е да си припомним войната на хуситите с подкрепата на Ислямска република Иран срещу коалицията, ръководена от Саудитска Арабия. Неслучайно се напрегнаха в Израел. Лидерът на „Хизбулла“ шейх Хасан Насрала, който всъщност контролира Ливан, призова своите привърженици да участват в това, което той нарече „справедливо наказание за убийците“. Изглежда, че силите на НАТО в Афганистан напълно ще усетят промяната на положението.

Иран е в състояние да повлияе на световната икономика, причинявайки значителни щети на противниците си с минимални разходи. Примери са блокадата на Ормузския проток, опосредствани атаки срещу танкери в Червено море, атаки срещу военни кораби. Ще напомня на скептиците: след нападението с надуваема гумена лодка с 300 кг експлозиви край бреговете на Йемен върху разрушителя "Коул" (DDG-67) на ВМС на САЩ, корабът, получил дупка с размери 9 х 12 м, по чудо не потъна. Разходите за транспортирането и по-нататъшния му ремонт в САЩ надвишават разходите за изграждане на нов кораб от този клас.

Това беше преди почти 20 години, но скорошно видео - този път иранските лодки отработиха атака срещу самолетоносач на ВМС на САЩ в Персийския залив.

Въпреки това - нещата няма да стигнат до пряк мащабен конфликт между САЩ и Иран, разумът ще надделее.

И още нещо: не забравяйте, че в тази конфронтация Китай застава на страната на Техеран. Там, както обикновено, се въздържат от изявления, коментари и призиви, като предпочитат да правят бизнес. Китай получи нов шанс да разпространи влиянието си и за пореден път изясни на американците, че времето на тяхната хегемония е безвъзвратно отминало. Идва нова ера; Америка трябва да се движи напред.

Независимо кой конкретен отговор Техеран избере, според резултатите от отговора си, шансовете на Тръмп да запази стола си в Белия дом ще се доближат до нула. Остава да съжаляваме, че първата дама на Америка, която е родом от бивша Югославия, не е разказала на съпруга си за Гаврило Принцип от Сараево навремето - би било полезно за всички.

https://pogled.info/svetoven/za-posledstviyata-ot-edna-zapoved-na-donald-tramp.112272

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев