АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ КУПУВА 20% ОТ АКЦИИТЕ НА ГАЗОВИЯ ТЕРМИНАЛ В АЛЕКСАНДРУПОЛИС

Бойко Борисов и Херо Мустафа
08.01.2020 / 11:05

Днес правителството взима решение да закупи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която участва във формата на стратегическия диалог между двете страни в София.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа съобщи, че през март ще пристигне помощник-държавният секретар по консулските въпроси, за да се обсъдят възможностите за отпадане на визите за българи.

По думите на Борисов темата с отпадането на американските визите за българите ще се реши в срок до година, година и половина.

Америка цени България, като приятел, стратегически партньор и съюзник и иска да задълбочи сътрудничеството си със страната ни, подчерта помощник държавният секретар Матю Бойс - ръководител на американската делегация.

„Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите“, категоричен бе Борисов и посочи, че за миналата година сме ползвали 400 млн. кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени около 100 млн. куб. м синьо гориво.

Министър-председателят съобщи, че в края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.

Борисов още веднъж подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“, а разширение на българската газоразпределителна мрежа.

В рамките на Първата сесия на формата за Стратегически диалог България-САЩ в отделни панели се обсъждат глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 г. затвърди стратегическия характер на партньорството на България със САЩ. В този контекст на нов импулс в отношенията между двете страни у нас се провежда Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО.

Ще се постави акцент и върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически отношения между България и САЩ. През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36 процента. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7 процента на годишна база, се посочва в съобщението.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев