АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН ОТКРИВАТ „ТУРСКИ ПОТОК“

Президентът на РФ Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган
08.01.2020 / 07:59

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера вечерта на истанбулското летище „Ататюрк“. Руският държавен глава долетя от Дамаск, където се срещна със сирийския президент Башар Асад.

Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин ще участват в тържествена церемония в Истанбул за откриването на „Турски поток“, а на нея ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Златният рог или Халич - така се казва конгресния център в Истанбул, където ще се състои тържественото откриване. Церемонията започва в 15 часа с изказвания на лидерите на Турция и на Русия и на двамата енергийни министри Фатих Дьонмез и Александър Новак.

На церемонията ще се наблюдава по видеовръзка пускането на газ от помпената станция „Русская“ край Анапа в Краснодарска област и символичното получаване на количества от синьото гориво в турската компресорна станция „Къйъкьой“ на Черноморското крайбрежие в област Къркларели, на север от Истанбул. Край Анапа на руския черноморски бряг започва подводният участък от газопровода, а тръбите от подводната част отново излизат на сушата край Къйъкьой. След това Путин и Ердоган символично ще отворят крана на тръбата.

Първото трасе на газопровода, чиято лента се реже днес, е дълго 1100 километра и то доставя газ за турските потребители. Продължението на Турски поток - Балкански поток е дълго 474 километра в България, продължава към Сърбия, а оттам към Унгария и евентуално Централна Европа.

След церемонията Реджеп Ердоган ще подари на Владимир Путин издание с над 100 хиляди документи от Османските архиви.

Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на церемонията по откриването на “Турски поток“ по покана на турския президент Реджеп Ердоган. Предвидена е и среща между турския държавен глава и премиера Борисов.

Очаква се Ердоган и Путин да обсъдят също и ситуацията в Либия и Сирия на закрита за пресата среща преди церемонията по откриване на „Турски поток“ и по време на официалната вечеря в двореца „Долмабахче“ след края ѝ.

Турция е разтревожена от новините за около 300 000 бежанци, които напускат Идлиб вследствие на офанзивата на сирийската армия и руската авиация.

Идлиб е последният голям град в Сирия, контролиран от радикалната опозиция.

В Либия Анкара подкрепя Правителството на националното съгласие в Триполи, признато от ООН, докато Москва фаворизира ген. Халифа Хафтар.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев