АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИРАН ИЗСТРЕЛЯ РАКЕТИ ПО US БАЗИ В ИРАК

 Иранска държавна телевизия показа изстрелването на ракети по US базата Ал-Асад в Ирак.
08.01.2020 / 07:54

Американското военно министерство потвърди информациите за ракетен обстрел на Иран по обекти с американски военнослужещи в Ирак. Според прессъобщение нападението е било с балистични ракети и е започнало 30 минути след полунощ в сряда българско време като цели са били базата Айн ал Асад в провинция Анбад и друга база в Ербил.

В следствие на заплахите на Иран през изминалите няколко дни са взети мерки за защита на военните в региона, се казва в съобщението. Според Пентагона за сега информациите са за пострадали иракчани. Официално лице, цитирано от АП каза, че информациите са за “много малко, ако изобщо има” някакви пострадали.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че се работи над оценяване на щетите, но “за момента всичко изглежда добре”.

Американски законодатели и отляво, и отдясно заявиха, че отправят молитви за военните, а председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посочи, че трябва да се работи да се гарантира безопасността на военнослужещите. Пелоси освен това призова „да се прекратят ненужните провокации от администрацията“ и настоя Иран да спре насилието.

От Белия дом казаха, че президентът е информиран, следи ситуацията отблизо и е в консултации с екипа си по национална сигурност.

Служители от администрацията на президента Барак Обама коментираха в Туитър, цитирани от „Вашингтон пост“, че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е оправдание за ответен военен удар от САЩ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев