АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКАТА СТАЧКА СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА ЧУПИ РЕКОРДИ ПО ВРЕМЕТРАЕНЕ, ПРОТЕСТ И ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА НА МАКРОН

Френската стачка срещу планираната пенсионна реформа на Макрон
02.01.2020 / 20:27

Френската полиция използва сълзотворен газ днес, за да разпръсне протестиращи пред централата на центристката партия на президента Еманюел Макрон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това стана на фона на продължаващата стачка срещу пенсионната реформа.

Десетки протестиращи се разбягаха, след като бяха обгърнати от гъсти облаци сълзотворен газ в тесните улици в близост до Парижката опера.

Председателят на партията на Макрон "Република, напред!" Станислас Герини заклейми протеста, който определи в Туитър като "преднамерено нахълтване от радикализирани демонстранти" в партийната централа.

Полицията не пожела да даде подробности за това какво точно се е случило, но съобщи, че трима души са били арестувани по време на необявения протест.

В новогодишното си телевизионно обръщение Макрон каза, че се надява премиерът Едуар Филип да постигне компромис по пенсионната реформа с протестиращите профсъюзи и работодателските организации, които я желаят, отбелязва ДПА.

Френската стачка срещу планираната пенсионна реформа "навършва" днес 29 дни и се превръща в най-продължителния конфликт за железопътния оператор Ес Ен Се Еф (SNCF). Транспортът в страната остава блокиран за най-продължителен период от 1986-1987 г., пише "Монд".

Все още не се очертава "бърз компромис" въпреки пожеланията на президента Еманюел Макрон, отправени в новогодишното му послание, в което синдикатите не съзряха "нищо ново", посочва вестникът.

В очакване на нови преговори французите ще трябва да се съобразяват с обърканите разписания на транспорта. Положението може да се влоши още повече идната седмица, когато предстоят общи събрания на железничарите, прогнозира изданието.

Лоран Брюн, генерален секретар на синдиката им към Общата конфедерация на труда, се кани "отново да ги вдигне на борба". "Тъй и тъй сме изгубили заплатите за един месец, няма да подновим работа точно след добрите пожелания на един президент, изгубил връзка с реалността", цитира негов коментар "Монд" и БТА.

"Фигаро" изброява "решаващи срещи" и други ключови моменти от очакваното развитие на протеста. Движението срещу пенсионната реформа започна на 5 декември, синдикатите не помръдват от позициите си и настояват проектът да бъде оттеглен. Социалният конфликт продължава вече по-дълго от големите стачки във Франция през 1995 г. и не се очаква скоро да приключи, пише всекидневникът.

На 3 януари стачните действия ще бъдат подновени и се очаква да станат по-интензивни, се казва в материала. За стачка от тази дата призовава например сдружението "Ес О Ес ретрет" ("Ес О Ес пенсии"), обединяващо 16 свободни професии - адвокати, масажисти, болногледачи и др.

На 7 януари ще бъдат подновени консултациите между правителството, работодателските и синдикалните организации - "изпълнителната власт ще предложи методика за работа, свързана с финансовото равновесие на пенсионната система". На 9 януари се предвижда четвърти ден на стачки и демонстрации, обединяващи служители от различни браншове. Междувременно - от 7 до 10 януари ще бъдат "тотално блокирани" осемте френски рафинерии, някои от които вече спират работа заради протести, информира генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже.

През седмицата, започваща на 13 януари, се предвиждат "допълнителни" срещи на министри с отраслови сдружения за обсъждане на ред проблеми, свързани с пенсиите. А на 22 януари пенсионният проектозакон ще бъде представен в министерския съвет, добавя "Фигаро".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев