АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

WELT: «НИЕ НЕ СМЕ 51-Й ЩАТ» — ШРЬОДЕР ПРИЗОВА БЕРЛИН ДА НЕ СЕ ПРИМИРЯВА СЪС САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ «СЕВЕРЕН ПОТОК — 2»

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер
02.01.2020 / 20:01

Герхард Шрьодер осъди и остро критикува санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток-2", според Die Welt. „Съединените щати искат да решават вместо нас с кого да търгуваме, а с кого - не. В никакъв случай не трябва да се примиряваме с това. Ние не сме 51-вия щат“, припомни бившият канцлер на Германия.

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер осъди и остро критикува санкциите на САЩ срещу европейските компании, които участват в изграждането на руския газопровод "Северен поток 2", съобщава Die Welt.

„САЩ искат да решават вместо нас с кого да търгуваме, а с кого - не. В никакъв случай не трябва да се примиряваме с това. Ние не сме 51-вия щат на САЩ.“, заяви бившият ръководител на германското правителство.

Шрьодер нарече санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток-2" "безцеремонни" и намеса във вътрешните работи на Германия.

Нещо повече, подобна намеса бившият канцлер на Германия, по собствените му думи, „не е виждал след обединението на Източна и Западна Германия“.

Според Die Welt, Шрьодер изрази увереност, че скоро руският газопровод все пак ще бъде въведен в експлоатация, въпреки санкциите в САЩ срещу европейските компании, участващи в проекта.

От своя страна бившият глава на немското правителство смята стремежа на Вашингтон да гарантира енергийната сигурност на Европа просто за предизвикателен.

„Защо например да не гласуваме в Бундестага санкции срещу САЩ в рамките на закона за защита на правата на човека на американско-мексиканската граница? В крайна сметка има основания за това.“, предложи като ответна мярка бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Превод: М.Желязкова

https://pogled.info/svetoven/Welt-nie-ne-sme-51-i-shtat-shroder-prizova-berlin-da-ne-se-primiryava-sas-sanktsiite-na-sasht-sreshtu-severen-potok-2.112080

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев