АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С 5% НАМАЛЯВА ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ДОСТАВЕН ПРЕЗ ТУРЦИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ

Теменужка Петкова
30.12.2019 / 18:16

„От 1 януари 2020 г. България ще получава руски природен газ от нова входна точка. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Направените технически и икономически анализи показват, че за България е по-изгодно да получава руския природен газ на Странджа-2. Това ще доведе до спестяване на над 70 милиона лева на годишна база, което съответно ще се отрази и на цената на „синьото гориво“ за българския пазар, каза Петкова. Според нея то може да поевтинее с около 5%.

Енергийният министър заяви също така, че страната ни строи с ускорени темпове и в момента „Балкански поток“ и ще изпълни поетите ангажименти по него.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че от 1 януари 2020 г. България ще получава цялото количество руски газ от точката Странджа-2. Той добави, че става дума за 2,9 милиарда куб.м. газ на година.

Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море. Тази тръба с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. газ ще бъде официално открита на 8 януари 2020 г. от президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Преди нейното изграждане тези количества преминаваха по Трансбалканския газопровод от Украйна и България за Турция. С появата на „Турски поток“ тази тръба се очаква да пресъхне, а България съответно може да загуби и лъвския си дял от транзита. По тази причина българското правителство взе решение да започне преговори с „Газпром“ за обръщане на потоците и България да остане транзитна страна за руски газ, но този път той ще идва чрез втората отсечка на „Турски поток“, която е в много напреднал стадий на строителство.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде отчет и какво се случва със строителството на "Балкански поток".

"Върви с ускорени темпове, работи се на 150 км трасе - разделено на три участъка, доставени 17 539 тръби - за 215 км от трасето, работи се дори и в момента на терен", каза тя.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев