АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ВНАСЯМЕ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ КАБИНЕТА ЗА ПРОВАЛ В ПОЛИТИКАТА ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Корнелия Нинова
30.12.2019 / 15:01

Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след извънредно заседание на ИБ на БСП и ръководството на ПГ. БСП иска оставка на цялото правителство за провала в политиката в този сектор.

„За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличиха цените на водата за граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0.5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи“, мотивира се Нинова.

"Правителството на Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България, каза Нинова. Дишаме рак и пием отрови, подчерта тя и добави: След 10-годишно управление ГЕРБ посегнаха на човешки права като достъп до въздуха и водата ни.

А прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, на кметове и на общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера", каза Нинова.

По думите й всички обяснения за природни причини за недостига на вода, са безпочвени.

В Перник Бойко Борисов е казал “ тук политика няма”. Не, г-н Борисов, тук всичко е политика. Твой министър да каже през 2016 година: Даваме 32 милиона лева и ще осигурим вода и след 4 години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция", каза Нинова.

"Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на Вик Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива в язовира, е политика на некедърност.

Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо - питейна вода, политика на геноцид!", каза още Нинова.

"Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име - Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители, които той често сменя, но това не дава резултат и не променя нищо в общата политика на правителството. Борисов провежда политиката, независимо коя калинка в даден момент слага да даден пост и кой бушон гори, когато става напечено", подчерта лидерът на БСП.

"Днес Борисов каза: "Ние сме тук от момента, в който разбрахме за тази криза в Перник. Защо никой нищо не ни е казал?" Ами, питайте си министрите, г-н Борисов, които са разрешавали това, което се случва Перник, питайте си областния управител от ГЕРБ, който научи,че има отговорност към този проблем едва след като кризата възниква", каза Нинова и подчерта, че досега само БСП е поставяла този въпрос. И припомни, че сегашният кмет като депутат е поставял този въпрос на парламентарен контрол, но тогава никой не му е обърнал внимание.

Затова днес БСП няма да носи отговорност за ситуацията създадена от правителството на Борисов, категорична е Нинова. И посочи, че тази отговорност е политическа.

Днес господин Борисов е казал, че той с главния прокурор не говори, за разлика от мен, която разговарях с главния прокурор и поисках официална среща. Дори си е позволил да каже, че аз „назидавам” главния прокурор – типично в негов стил. Основната разлика между мен и Борисов по отношение на главните прокурори на България е, че той ги вика в Банкя или в Бояна, осъществявайки задкулисието. Припомням ви разговора от 2013 година, от неговия дом, в разговор за задкулисие, излязоха репликите: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. Там се говори за бизнесмени, за дела, за започване на дела, за прекратяване, включително до цинизма да се коментира сексуална ориентация. Ако е забравил, мога да извадя тази стенограма. За разлика от него, винаги съм искала официални срещи и съм ги обявявала публично. Поисках такава за Перник, осъществявайки желанието на перничани, изразено вчера пред мен. Те не вярват, че ще има понасяне на отговорност и наказани лица. След срещата с г-н Гешев, официално ще обявя резултата", каза Нинова.

По-рано зам.-председател на ГЕРБ, Красимир Велчев, заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи оставка на правителството, тъй като и според него вината е на БСП. "Няма как да не ви направи впечатление за последните 30 години, само 4 ГЕРБ е управлявал Перник. Главният водопровод и пречиствателната станция 1 на която започваме ремонт е строена 1954 г, посочи зам. - председателят на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев