АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

DER SPIEGEL: ФОН ДЕР ЛАЙЕН ОСЪДИ САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ КОМПАНИИТЕ, СТРОЯЩИ «СЕВЕРЕН ПОТОК — 2»

Урсула фон дер Лайен
30.12.2019 / 11:02

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува американските санкции срещу компании, участващи в изграждането на "Северен поток-2", пише Der Spiegel. Според фон дер Лайен европейските компании участват в проекта законно, така че Европейската комисия категорично се противопоставя на американските наказателни мерки.

Според руския министър на енергетиката Александър Новак се очаква строителството на "Северен поток-2" да приключи до края на 2020 г., пише Der Spiegel. Изданието припомня, че по-рано работата по полагането на газопровода беше спряна, тъй като швейцарската компания Allseas изтегли корабите си за полагане на тръби от Балтийско море, опасявайки се от санкциите на САЩ.

САЩ обясняват политиката си по отношение на Северен поток с необходимостта от защита на енергийната сигурност на Европа, пише изданието. Редица държави от ЕС, както и Украйна, се противопоставят на газопровода.

Междувременно ръководителят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува американските санкции срещу европейските компании, свързани с "Северен поток-2". Фон дер Лийен заяви, че Европейската комисия "решително отхвърля санкциите срещу европейските компании, които законно участват в едни или други проекти".

Der Spiegel припомня, че според първоначалния план „Северен поток-2“ е трябвало да бъде пуснат в края на 2019 г. Прогнозният капацитет на газопровода е 55 милиарда кубически метра газ годишно. В момента са положени около 2300 км тръби: според руската страна единственият кораб, способен да завърши работата е „Академик Черски“, който сега се намира в Японско море. Ще бъдат необходими седмици, за да го изпратят до Европа. Освен това той ще трябва да инсталира допълнително оборудване.

https://pogled.info/svetoven/Der-Spiegel-fon-der-laien-osadi-sanktsiite-na-sasht-sreshtu-kompaniite-stroyashti-severen-potok-2.112001

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев