АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖОНСЪН ПРЕДСТАВЯ ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА БРЕКЗИТ

Борис Джонсън
20.12.2019 / 12:32

Британският премиер Борис Джонсън ще представи пред депутатите законопроекта за Брекзит, предаде БТА. Депутатите ще започнат дебати по темата днес, след коледната ваканция ще отделят още три дни - 7, 8 и 9 януари.

Британското правителство планира да прокара сделката в долната камара до 9 януари, каза лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, цитиран от Ройтерс.

Заради голямото мнозинство на консерваторите не се очакват трудности в ратифицирането на документа. Така ще има около три седмици за ратифициране на сделката от Камарата на лордовете, където правителството няма контрол, но пък има установена практика да не се блокират политики, залегнали в предизборната програма на правителството.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" журналистката Мария Спирова, която живее във Великобритания, коментира, че в този документ за Брекзит има няколко съществени промени. Тя акцентира, че трудовите права са най-набиващият се на очи нов момент.

"Предишните правителства много внимателно се опитваха да демонстрират, че са загрижени за този аспект от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Досега се смяташе, че те са нещо като свещена крава, тъй като са част от идеята на ЕС за постигане на търговско споразумение. Сега този ангажимент на правителството демонстративно отпадна от текста на този проектозакон".

Спирова посочи и това, че в законопроекта има включен текст, позволяващ на съдиите във Великобритания да се отклоняват от решенията на Европейския съд, които към този момент са попаднали в британското законодателство.

"Все неща, които ще усложнят постигането на търговско споразумение. Последното, което Джонсън направи, за да покаже своята решимост на всяка цена Великобритания да излезе от ЕС, беше да предложи текст в споразумението, с което Великобритания се наема да не иска удължение на преходния период след 31-ви декември 2020-а година. Решение, което беше широко критикувано от ЕС", обясни още журналистката.

По думите ѝ тези поправки в закона увеличават риска от нов вид Брекзит без сделка - Брекзит без търговска сделка.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев