АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: ЕДНОПОЛЮСНИЯТ СВЯТ Е ИЛЮЗИЯ

Президентът на РФ Владимир Путин Снимка: Reuters
19.12.2019 / 17:47

Руският президент Владимир Путин изрази мнение, че еднополюсният свят е илюзия, а многополюсният е производна от икономическото развитие на страните.

"Той (многополюсният свят) е създаден, еднополюсният свят вече не съществува", каза президентът на ежегодната си пресконференция в Москва днес, цитиран от ТАСС. Путин отбеляза, че "след разпадането на Съветския съюз възникна илюзията, че тази свят е възможен и че той дълго ще съществува. . . Но това бе само илюзия. Аз винаги съм казвал това и последните събития го потвърждават."

"След Втората световна война американците даваха 50 процента от световния брутен продукт, а сега делът на Китай е по-висок от този на САЩ. Китай изпреварва САЩ както по този дял, така и по много други показатели. По паритет на покупателната способност китайската икономика изпревари американската", констатира Путин. Според него такива показатели "неизбежно водят към изменения по много други направления".

Путин каза също, че "светът не може да бъде устроен еднополюсно с единен център, откъдето да се управлява цялата световна общност". "Затова е толкова важна ролята на нашето взаимодействие с Китай. Ние ще укрепваме нашите многостранни стратегически връзки и съм уверен, че това ще бъде от полза както за народа на Китай, така и за народа на Руската федерация", посочи той.

Според него "в съвременното демократично общество е възможна само една идеология - патриотизмът, в най-широкия и добър смисъл на думата".

Украинските лидери трябва да разговарят директно с подкрепяния от Москва сепаратистки район на Донбас, за да бъде възстановен мирът в Източна Украйна, каза също така Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той изключи всякаква възможност за ревизия на Минските мирни споразумения от 2015 г. и изрази желание разговорите в т.нар. Нормандски формат да продължат.

Путин отново отхвърли обвиненията за руска военна намеса в конфликта. Отговаряйки на въпрос на украински журналист за необходимостта в процеса на уреждането на конфликта да бъдат изтеглени от Източна Украйна всички чужди войски и наемници, Путин отбеляза, че "там няма чуждестранни войски". "Там има местна милиция, местни сили за самоотбрана. Те са съставени от местни жители". А що се отнася до наемници, според него такива в Донбас наистина има. "Там има французи и немци, които воюват и за едната, и за другата страна. Дайте да изясним този въпрос, но искам да подчертая, че те не съставляват основата на тези въоръжени формирования", подчерта руският президент. Тежката артилерия, която използват сепаратистите, е "тяхна бойна техника", каза той.

Украйна трябва да продължи да спазва ангажимента си за изтегляне от разделителните линии, добави президентът. Той обвини западните страни, че нанасят сериозни удари на Украйна, а обвиняват Русия, и даде пример с транзита на руски газ. "(САЩ) казват, че искат да помогнат на Украйна да запази транзита (на газ). Но аз току-що казах на колегата си от Украйна, че самите ние искаме да запазим транзита, ние при всички случаи сме заинтересовани от това. Ако искаха да помогнат, по-добре да бяха дали пари", каза Путин.

Говорейки за руско-американските отношения, той изрази готовността на Москва да бъде продължен договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича скоро, но добави, че засега няма отговор от Вашингтон по този въпрос.

Коментирайки новината, че Конгресът на САЩ е одобрил вчера нови антируски санкции, той каза, че това са "абсолютно неприятелски действия" и увери, че Русия ще даде "огледален" отговор, ако те бъдат въведени. "Това, безусловно, ще окаже влияние на равнището на нашите междудържавни отношения. Ние знаем техния подход, който се свежда до това, че САЩ ще работят с нас само там, където им е интересно и изгодно, и в същото време ще сдържат Русия чрез решения от подобен род. Но и ние, знаейки това, ще постъпваме огледално, и толкова," подчерта Путин.

"Ние, въпреки всичко, сме заинтересовани от развитието и поддържането на отношенията със САЩ и ще работим за това, независимо кой ще бъде в Белия дом и кой контролира двете камари на американския Конгрес", изтъкна руският президент.

Той каза, че очаква американският му колега Доналд Тръмп да остане на поста си въпреки решението на Камарата на представителите за импийчмънт срещу него. Според Путин обвиненията срещу Тръмп са измислени и затова "е малко вероятно Сенатът да го отстрани от власт".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев