АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА КОНСТИТУЦИЯТА НЕ СА ЛИНЧ СРЕЩУ ГЕШЕВ ИЛИ ЦАЦАРОВ

Президентът Румен Радев на срещата с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати
19.12.2019 / 17:29

Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към Гешев и Цацаров, мястото му не е в днешния дебат. Консултациите не са публичен линч над новия главен прокурор и новия председател на КПКОНПИ. С тези думи на президента Румен Радев започна срещата му с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Тя е част от консултациите, инициирани от държавния глава във връзка с нуждата от премине в Конституцията, свързани със статута на прокуратурата. Припомняме, че вчера новият главен и предшественика му заявиха, че не виждат особен смисъл от дебатите за промени в Конституцията. Позицията на Иван Гешев е, че проблемът се политизира, а Цацаров смята, че прокуратурата не трябва да е подчинена на политическата конюнкутра.

Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратурата, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори. Те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор, подчерта Радев в началото на днешните разговори.

Ако каузата на Гешев е за обективна, независима и ефективна прокуратура, той би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят именно това. Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървение всички олигарси, предупреди Радев и допълни, че консултациите при него не са от безполезно занимание.

Държавният глава призова да се даде възможност на Гешев и Цацаров да работят спокойно и да имат подкрепата на обществото.

От новия главен прокурор се очаква да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси, е мнението на Радев.

Президентът добави също, че "пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато е и неговата изразена амбиция“. Той подчерта, че това са трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика, цитирайки думите, изречени от предишния главен прокурор.

Радев посочи, че ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нарасне, защото обществото е все по-чувствително по отношение на корупционни скандали.

Президентът постави и въпросите към своите гости, същите, които начерта и при първите консултации с правния си съвет - "дали има нужда от промени в конституцията, за да гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура и ако има какви трябва да са те и по какъв начин трябва да се случат".

„Има ли място за промени в нашата конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които и да сложат бариери пред колективната безотговорност, пред ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции“, попита още президентът.

Според него промяната е належаща и тя може да стане по два начина – чрез диалог и чуваемост между институциите и гражданското общество и чрез дебат в българския парламент.

„Аз ще предложа по силата на тази конституция нейната промяна. За мен е важно това предложение да има широка обществена основа“, добави още държавният глава и подчерта, че обществото започва да излиза от апатията и да се отърсва от страха, да изразява по-свободно своето мнение и да показва, че има енергия за промяна.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев