АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН КЪМ ЕП: ВЪРХЪТ НА ЦИНИЗМА Е ДА ПРИРАВНИШ СССР И ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ!

Президентът на РФ Владимир Путин
19.12.2019 / 17:25

"Нищо добро няма в тоталитаризма, достоен е за осъждане, но решението на ЕП абсолютно неприемливо и некоректно. Нашият народ е бил първата жертва. Да приравниш СССР с фашистка Германия, е върхът на цинизма". Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодната пресконференция, която традиционно дава вече за 15-ти път, предаде Дарикнюз. Повече от четири часа руският държавен глава отговаря на въпросите на руски и чужди медии. За нея бяха акредитирани рекорден брой журналисти - 1895. Миналата година те бяха 1702.

Повод за възмущението на президента бе въпрос за резолюцията на ЕП, приета през септември и осъждаща сталинизма и хитлеризма. Путин припомни, че в ЕП трябва малко да прочетат архивите, където всичко е документирано по дати и по години. Президентът заяви, че дори не иска да говори по тази тема, но възнамерява да напише статия по въпроса и да я публикува.

"Когато четеш архивите, всичко става ясно. Ръководителите на Франция и Великобритания са се срещали с Хитлер и са подписвали с него документи", припомни той.

Путин се съгласи, че през 1939 г. е бил подписано споразумението за ненападение, известно като пакта "Молотов – Рибентроп", но подчерта, че тогава СССР е била последната държава, подписала такъв документ. Всички са го направили преди Съветския съюз.

"Какво трябваше да направи СССР? Да остане сам?", попита риторично руският президент. И в същото време припомни, че Мюнхенското споразумение е било подписано през 1938 г. между Великобритания, Франция и Хитлер, които заедно разделят Чехословакия.

"Когато четеш архивите, всичко става ясно", заключи Владимир Путин. "За какво говорим? В ЕП знаят ли това?", зачуди се президентът на Руската федерация.

В отговор на друг журналистически въпрос Путин се противопостави на идеята за преместването на тялото на Ленин от мавзолея. Той подчерта, че не трябва да се гледа назад, а напред, но това е история, народът има своите постижения през онзи период, а все още много хора свързват и лично живота си с онова време.

Путин изтъкна, че за него Ленин е революционер, а не държавен ръководител. Според руския лидер най-голямата грешка на Ленин е била при определянето на териториите на съветските републики, когато традиционни места са останали в рамките на съседната република и са създали дълги години проблеми между отделните народи.

Заради това и днес има поне 2000 горещи точки между бившите съветски републики, в това число на територията на Руската федерация, заложени още тогава, обясни президентът.

Путин припомни, че Сталин тогава е бил против тази идея за автономните републики в СССР, но се е подчинил на визията на Ленин. Грешката му, както и изобщо на съветските ръководители, е била, че са следвали само интересите на партията, а не на държавата и геополитиката, отчете още руският президент.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев