АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛС: ВЪЗРАЗЯВАМЕ СРЕЩУ "ВНУШЕНИЯТА", ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ОТИВАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ЛЕКАРИТЕ

БЛС
17.12.2019 / 18:43

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе със становище по повод провелата се късно снощи среща в Министерски съвет с протестиращите медицински сестри. В него лекарите определят като "внушения" твърденията, изказани по време на срещата, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите".

В становището си лекарите посочват, че са проследили срещата с безпокойство, породено от факта, че специалистите, с които работят ежедневно в екип, индиректно са застанали срещу тях.

"Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече - немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати)", посочват от БЛС. От там припомнят, че заплатите зависят от приходите на болницата от клинични пътеки.

Съсловната организация припомня, че не са спирали да се борят за достойното заплащане на своите колеги. В Националния рамков договор 2020- 2022г. има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единствен за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях. Освен това от лекарския съюз изтъкват, че за първи път е гарантиран минимален процент от приходите на лечебното заведение за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи.

"Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици", се посочва още в становището на БЛС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев