АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА: БОРИСОВ ПОЕ АНГАЖИМЕНТ ДА БЪДЕ ГАРАНТ ЗА ВСИЧКО ОБЕЩАНО

 Протестиращите медицински сестри дадоха изявление след срещата в премиера Бойко Борисов.
17.12.2019 / 11:24

Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно.

Това стана ясно снощи след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

"Г-н Борисов обеща да бъде гарант за всичко обещано". Това каза пред БНР Елена Тонева - медицинска сестра в реанимацията на голяма столична болница.

Според нея идеята да се въведе задължителен Колективен трудов договор не е харесала на министър Ананиев:

"Той е финансист и може би е наясно. ... Той каза, че с подписването на задължителен КТД някои болници ще стигнат до фалит", обясни тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". По думите ѝ така може да се филтрират здравните заведения - коя болница е ефективна и коя - не.

"Всички сме наясно, че трябва да се изгради нова мрежа в здравеопазването, за да може неефективните болници - общински и държавни, излизането на много частни болници - да се преструктурира. В името на пациента, защото в момента става източване на НЗОК. Затова ние продължаваме да настояваме за въвеждането на електронна здравна карта - когато един пациент има свое лично електронно здравно досие, той ще знае от какво е опериран, от какво боледува. Няма някой да му вземе личната карта и да злоупотребява с данните му, за да се надписват пътеки и да се пишат фалшиви диагнози, за да се източва Здравната каса", коментира Елена Тонева.

По думите на медицинската сестра може да има нови протести, ако срещите са само формални и проблемите на медицинските специалисти се неглижират.

"За нас снощната среща не беше формална. Ние повярвахме на г-н Борисов, на мъжката му дума. Не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, даваме му нов шанс да работим заедно", уточни тя.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, също коментира пред БНР проблемите на медицинските специалисти и обещанията на управляващите да ги разрешат:

"Разчетох още няколко искания в това, което се е говорило вчера. Лечебните заведения да станат бюджетни организации, което беше отхвърлено учтиво. Другото желание - правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера - чрез КТД - то също беше отхвърлено. Третото искане беше да се увеличат възнагражденията им, на което получиха отговор, че вероятно с новия Национален рамков договор те ще се увеличат, а Борисов им обеща, че в следващия мандат ще ги увеличи пак. Това видях, нямаше конкретни ангажименти", коментира той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев