АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕСТРИТЕ ПОИСКАХА ОТ ПРЕМИЕРА 1200 ЛВ СТАРТОВА ЗАПЛАТА. БОРИСОВ ИМ ОБЕЩА ПО-ЧЕСТО ДА СЕ СРЕЩА С ТЯХ

 Сестрите поискаха от премиера 1200 лв стартова заплата. Борисов им обеща по-често да се среща с тях
16.12.2019 / 22:27

Премиерът Бойко Борисов чака 30 минути представителките на медицинските сестри за среща в Министерски съвет. Тя трябваше да започне в 18.30 часа, но до 19 часа протестиращите не се появиха, тъй като чакали лидерката си Мая Илиева, която пък по това време давеше интервю пред БНР. На разговора пристъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който влезе в остър спор с протестиращите медицински работници и социалният министър Деница Сачева.

В 19 ч. срещата започна, като сестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от медицинските сестри цитира конкретни примери за злоупотреби в лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов, който обеща спешни проверки.

Дайте ми иимената на шефовете наа тези болници, няма да има компромиси за тях, както се случи с малкия Алекс, заяви Борисов. По спешност премиерът извика и вътрешният министър Младен Маринов, който да си записва за нарушения в болниците.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", разказаха представителите на протестиращите пред премиера.

"Това е което искаме - да спрем да крадем. Тогава пари ще останат. Толкова ли е трудна тази електронна здравна каса, толкова ли е трудна", казаха още сестрите.

Протестиращите настояха стартовата заплата в сектора да бъде 1200 лева.

"Как да ги задържим тук, как да даваме по 5000 лв. заплата, това е пазарът. Това касае също инженери, IT специалисти", изтъкна премиерът, когато стана дума за вдигането на заплатите като мярка срещу напускането на млади медицински специалисти по посока чужбина.

"Сега сме решени с този синдикат - ще си подаваме сигналите, защото няма болница в България в момента, която да работи по правилата. Или извън Кодекса на труда, или се полага извънреден труд, или по 24 и 36 часа", насочиха вниманието към липсата на контрол в болниците сестрите.

"Това ми е осмият министър на здравеопазването. Става както казват трънчаните - "три пъти го режем, а то късо и късо", каза премиерът.

Сестрите заявиха, че искат да работят, а не само пари. Борисов пък им обеща проверки по всички техни сигнали и по-чести срещи с тях, докато се решат проблемите им. Той им даде уверенията си, че кабинетът и министрите работят за подобряване на здравеопазването.

Протестиращите определиха срещата като първа крачка в съвместна работа, която ще продължи по-дълго.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

Приоритетно ще се работи и за увеличаване на доходите на медицинските сестри в общинските болници, детските градини и яслите.

Никой от присъствалите на срещата членове на правителството не даде изявление пред медиите, а от своя страна протестиращите обявиха, че събират палатките и си отиват по домовете, но още в четвъртък отново ще имат среща със здравния министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев