АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ ПРЕДЛАГА ЕС ДА СПИРА ПАРИ НА ДЪРЖАВИ С НИСЪК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ

Еманюел Макрон
16.12.2019 / 20:51

Париж не иска да има работещи бедни в страните от ЕС заради нелоялната конкуренция. Франция предлага отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “справедливи възнаграждания, които осигуряват приличен жизнен стандарт”. Друго условие да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си. Това съобщава EURACTIV.bg.

В документ с дата декември 2019 г. Франция и още четири страни от южната периферия са записали следното:

"Въпреки непрекъснатия процес на конвергенция днес в ЕС остават силни различия по отношение на социалните стандарти, което вреди на равнопоставеността и лоялната конкуренция в рамките на единния пазар. Още по-лошото е, че някои компании и национални органи могат да бъдат изкушени да подобрят конкурентната си позиция, като печелят от по-ниските социални стандарти, вместо да се концентрират върху фактори като производителност, ефективност или качество и иновативния характер на своите стоки и услуги", пише в документа.

Според публикацията "Пакетът Макрон" е само върхът на айсберга. Подобни усилия Франция полага и в по-широк план. Те се засилват в момент, когато се договаря дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

Изправен пред нестихващи социални протести, президентът Макрон има нужда да демонстира твърда политика срещу нелоялната конкуренция на по-слабо платените работници от Източна Европа на френския пазар на труда.

Едното от предложенията на Франция цели да лиши страна членка от европейско финансиране, ако тя не осигурява “приличен жизнен стандарт“. Другото би задължило фирмите, които изпращат командировани работници, да плащат осигуровки, равни с тези на приемащата държава.

Франция е успяла да мобилизира в своя подкрепа срещу източноевропейците други “бедняци“ от ЕС. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания, наричани понякога с неласкавия акроним PIGS. При липсата на каквито и да било реформи в България в продължение на десет години горното описание разобличава единственото сравнително преимущество на българската икономика – ниските доходи, които създават класа от “работещи бедни“. Точно това според Франция и нейните съмишленици е в противоречие с европейските политики, включително с Европейския стълб на социалните права.

Друг френски документ е посветен на изключително чувствителната на Запад тема за командированите работници – има се предвид най-вече работниците от Източна Европа, които фирми от техните страни командироват за извършване на дейности в по-богатите стани членки, най-вече в сектора на строителството.

Вече е в сила европейска директива, свързана с темата, която станите членки да приложат в законодателството си до 30 юли 2020 година. Тя гласи, че за равен труд на едно и също място работниците от Източна Европа трябва да получават заплащане, равно на това на колегите им в съответната държава. Новото предложение се отнася до социалните им осигуровки. Според Франция осигуровките трябва да са равни с тези на страната на извършване на работата.

Френското предложение има за цел да намали до миминум интереса на фирми от Източна Европа да изпращат работници в Западна Европа. В същото време евентуалните промени в законодателството няма да окажат негативно въздействие в обратната посока.

За българските работници приемането на подобни предложения вероятно ще доведе до увеличаване на заплащането им и на социалните им осигуровки, но може да намали конкурентоспособността на български фирми и съответно шансовете те да ги изпратят на работа в по-богатите страни в ЕС.

https://clubz.bg/node/91856?fbclid=IwAR2HZMhLm37K-rOaFebuEkb25RpHBQLh8i1VqKhGtTkwS3o_Aa7hlxwRedc

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев