АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДКОЛЕДНО ДАРЕНИЕ ОТ СЛИВЕН ЗА ПРИЮТА НА ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН

кремена Иванова и Марлена Данева, част от органзаторите на благотоворителната кампания в Сливен, заедно с отец Иван
14.12.2019 / 21:23

Група съмишленици от Сливен организира през ноември благотворителна кампания в помощ на приюта на отец Иван.

Инициативата първа прегръща Кремена Иванова, след информация във Фейсбук, че приютът се нуждае от пакетирани храни за зимата. Много бързо тя успява да организира група доброволци, под егидата на Сдружение „Активен гражданин”, които започват масирана информационна кампания сред свои познати и близки в Сливен. И резултатите не закъсняват: за около месец добротворците успяват да съберат цял микробус с пакетирани храни – варива, брашна, олио, консерви, макарони и др. Откликът изненадва дори и самите организатори. Сред най-отзивчивите дарители са учениците от Десето училище „Йордан Йовков” и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, редица пенсионерски клубове и бизнесмени. В XI училище "Константин Константинов" и Евангелската петдесетна църква подемат свои самостоятелни дарителски кампании, приключили също с по един микробус храни и подаръци за хората, приютени от отец Иван.

„Впечатлени сме от отзивчивостта на сливналии! Тяхната лепта е наистина съществена за приюта на отец Иван, поел нелекия кръст да осигурява подслон и шанс за десетки хора и семейства, изпаднали в беда”, каза за Агенция Сливен един от основните организатори на кампанията в Сливен – Марлена Данева.

И така, в началото на декември два микробуса с храни потеглят от Сливен към Нови хан. Оказва се обаче, че вторият от тях - с дарението, събрано под егидата на "Активен гражданин", трябва да се пренасочи към приюта на отец Иван в село Якимово, разположено на стотина километра нагоре, в Северна България. „Когато пристигнахме, видяхме, че там кипи високо организиран труд – изграждат се нови дървени къщички за нуждаещите се, приготвят се площите за посев, дървата за огрев, запасите за изхранването на животните и, разбира се, хранителните продукти за хората през дългата зима”, разказа още Марлена Данева. Оказва се, че всеки от получилите подслон има задължението да полага труд - според възможностите си и в полза на цялата общност... И това не е случайно хрумване, а начин да се изградят трудови навиции и важни социални умения, да се посеят и отсеят ценности.

За щастие, всички несгоди и препятствия, съпътствали първите години на богоугодното начинание на почти легендарния отец, са вече история.

Но най-изумително от всичко е, че сам отец Иван признава как никога не изпитва материални нужди и притеснения, сякаш някой свише благославя и подкрепя мисията му през цялото време…

А може би причината е, че в България все още има христолюбиви, щедри и милосърдни хора?

И сливналии са сред тях…

Мариана Иванова

Още снимки от новината

Марлена Данева с отец Иван
разтоварването на продуктите
част от приюта в Якимово
част от приюта в Якимово

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев