АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАВЕДЕ ДЕЛО В СЪДА НА ЕС, АКО БЪДЕ ПРИЕТ ПАКЕТЪТ "МОБИЛНОСТ"

Росен Желязков
12.12.2019 / 18:26

България и страните от Централна и Източна Европа ще заведат дело в Съда на Европейския съюз, ако пакетът “Мобилност” бъде приет окончателно, заяви транспортният министър Росен Желязков. Според България, приетите текстове са дискриминационни и непропорционални и влизат в противоречие с обявената политика на новата ЕК за по-ниски нива на въглеродни емисии във въздуха. На 18 декември предстои пакетът да бъде гласуван в Съвета на ЕС на ниво заместник-постоянни представители, съобщава БНТ.

Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че когато законодателните изменения по пакета станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС. „Заявили сме ясно намерението си, че ще търсим арбитража на съда, защото предложените мерки са непропорционални“, подчерта министърът след срещна с представители на международните превозвачи“, каза Росен Желязков, цитиран от БНР.

Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който трябва да се плаща от работодателя. Това е част от постигнатото тази нощ споразумение по пакет "Мобилност" между Европейската комисия, Европарламента и Съвета.

Шофьорът ще бъде задължен да се връща в страната, в която е регистрирано превозното средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира.

Според приетите текстове камионите ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на осем седмици.

Камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани с т.нар. "умни тахографи", които да отчитат международните операции, първите - до 2025-а, а вторите - до 2026-а година.

Потвърдено е обаче изключването на командироването на транспортните работници от общата директива за командироването, съобщава още БНР.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев