АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ОБСЪЖДА СЪС СТОЛТЕНБЕРГ ПАРИТЕ ЗА ОТБРАНА

Бойко Борисов и Йенс Столтенберг
12.12.2019 / 12:46

Премиерът Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса в Брюксел.

В началото на разговора премиерът подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността.

Според българския министър-председател 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, организацията се е доказала като най-успешния съюз в историята.

"Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", посочи още Бойко Борисов пред Столтенберг.

Борисов и Столтенберг ще обсъдят партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите в Пакта и изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана.

В рамките на разговора българският премиер и генералният секретар на Алианса ще се спрат и на задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от правителствената пресслужба.

България отдели над 3 % от БВП за отбрана през настоящата година, което ни поставя на второ място след САЩ в НАТО. Бюджетът за сектора отново ще бъде висок и през 2020 г. Министър-председателят Борисов заяви, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС.

"НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО", добави още българският премиер.

По-късно министър-председателят ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел.

На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев