АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ОСВОБОДИ СОТИР ЦАЦАРОВ

Сотир Цацаров
12.12.2019 / 12:30

В негово отсъствие и без дебати Висшият съдебен съвет освободи Сотир Цацаров от поста главен прокурор заради избора му за председател на Антикорупционната комисия. На гласуването не присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен Цацаров и Панов още трима съдебни кадровици не бяха в залата. Така "за" оставката на четвъртия главен прокурор на България гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Против нямаше. След гласуването правосъдният министър Данаил Кирилов, който беше дошъл само за тази точка от дневния ред, обяви какво следва:

"Пленумът на ВСС взе решение, установява основание за предсрочно освобождаване на Сотир Стефанов Цацаров от длъжността главен прокурор на Република България, предлага на президента на Република България неговото освобождаване".

Президентът Румен Радев няма срок, в който да се произнесе по предложението.

Теоретично той може веднъж да откаже да подпише. Но очакванията на екипа на Цацаров са това да стане скоро и още следващата седмица функциите на главен прокурор да поеме Иван Гешев, а Сотир Цацаров да се пренесе в Антикорупционната комисия. Там той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, а пък Гешев ще поеме своя 20-ина дни преди 10 януари, когато през 2013 година клетва положи самият Сотир Цацаров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев