АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКИЯТ ПОСЛАНИК: БЪЛГАРИЯ ЗАБАВИ “ТУРСКИ ПОТОК”, НО БОРИСОВ ОБЯСНИ ЗАЩО

 Руският посланик у нас Анатолий Макаров
12.12.2019 / 09:24

България забави "Турски поток", но Борисов обясни защо. Това сподели руския посланик у нас Анатолий Макаров в интервю за "24 часа", цитирано от dnes.dir.bg. Според дипломата въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година е била достатъчно ползотворна за руско-българските отношения.

През изминалите месеци в България се разрази шпионски скандал с руско участие. Заради него бе изгонен първият секретар на посолството у нас, за когото се твърди, че си е уреждал срещи с български висши военни, като им обещавал пари срещу получаване на секретна информация. Русия обяви български дипломат в Москва за персона нон грата.

"Съгласно положенията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. всяка една страна има право да обяви всеки един чуждестранен дипломат за нежелана персона на своята територия, дори без да обяснява причините за това решение. Разбира се, такава стъпка не можем да я наречем приятелска. В тази връзка след експулсирането на сътрудника на нашето посолство в София Руската федерация, както е прието в международната практика, взе ответни "огледални" мерки и обяви за persona non grata дипломат от българското посолство в Москва. Тук става дума за прилагането на принципа на реципрочност, който редовно се използва в световната дипломация. Разчитам, че с това тази не много приятна страница от отношенията ни ще бъде затворена и ние ще продължим сътрудничеството си по целия широк кръг въпроси от нашия двустранен дневен ред", коментира посланик Макаров.

Според първия руски дипломат у нас годината е била съдържателна и в икономически план.

"Традиционно водещо място в нашите отношения заемаше енергетиката. С общи усилия успяхме да стигнем до практическата реализация на проекта за сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" на територията на България. Между другото, тук той доста точно се нарича "Балкански поток". Освен това беше съживен много важен проект с регионално значение - АЕЦ "Белене". Задачите в областта на енергетиката не изискват специални пояснения. Трябва максимално ефективно да взаимодействаме по ключовите енергийни проекти, които са на дневен ред", споделя още той.

Посланикът смята, че има добри перспективи за сътрудничеството в областта културата и по-специално между музеите на двете страни.

"За необходимостта да работим в тази посока свидетелстват изложбата "Мечът на Хан Кубрат" в края на май в Националната галерия на България, дните на Ермитажа в София, където на публиката бяха показани двата много скъпи артефакта - меч и пръстен на хан Кубрат, а също и представената през октомври-ноември в музея на Националния археологически институт експозиция "Томичовия псалтир в България. Литература и духовност" от колекцията на Държавния исторически музей. Виждаме сериозни предпоставки и за разширяване на връзките между водещите театри на нашите държави. Тази сфера също се развиваше доста активно през 2019 г.", казва още Макаров.

Дипломатът коментира и строителството на газопровода "Турски поток", както и думите на президента Владимир Путин, че България умишлено бави проекта и Русия може да заобиколи нашата страна.

"Президентът се изказа напълно ясно и недвусмислено и аз нямам право да тълкувам думите му. Ние всички разбираме, че важността както на самия "Турски поток", така и на проекта за сухопътното му продължение, който се реализира в България, излиза далеч извън рамките на руско-българските отношения. Тук става дума за един проект, целящ съществено да укрепи енергийната сигурност на цяла Европа. По тази причина повишеното внимание към реализирането му е напълно обяснимо. Наистина, България "забави старта", преди проектът на нейната територия да премине в практическа фаза. Както ми обясни премиерът Бойко Борисов, причината за забавянето беше необходимостта от стриктно спазване на процедурите и изискванията, предвидени в европейското законодателство. В момента обаче всички формалности са уредени и ние държим проектът да бъде успешно завършен в посочените в договора срокове. Първата фаза, даваща възможност за начало на газов транзит в Сърбия, трябва да стартира към края на май 2020 г., а целият проект трябва да е готов през май 2021 г. Ние много внимателно следим процеса на реализирането му и искрено се надяваме на неговото благополучно финализиране", споделя още дипломатът.

Разбира се, не е подмината и темата за големия проект АЕЦ "Белене" и възможност американската компания "Дженерал Електрик" да достави турбина за централата.

"Реанимирането на проекта АЕЦ "Белене" е още един много важен аспект от гледна точка на регионалната енергийна сигурност и развитието на руско-българското сътрудничество. Новата АЕЦ ще осигури за България рентабилна екологично чиста електроенергия, като нашата страна има всичко необходимо това да бъде направено: технологии, специалисти и многогодишен опит на такъв тип дейност. Колкото до перспективите за сътрудничество на "Росатом" с международни компании, това е по-скоро предмет за преговори между самите компании. Както ми е известно, "Росатом" има богат опит в съвместната работа с чуждестранни партньори, в това число и с американската "Дженерал Електрик". Компаниите успешно си сътрудничат в Унгария, Финландия и други страни. Така че не виждаме пречки за подобно взаимодействие. Всичко ще зависи от плановете и желанията на самите компании и, разбира се, от изпълнението на условията, поставени от българското правителство", казва още Макаров.

Относно награждаването на Николай Малинов от Владимир Путин с орден "Дружба", дипломатът е на мнение, че указът на президента на Руската федерация за награждаване на Малинов е подписано още през май т.г., доста време преди началото на разследването на българската прокуратура по отношение на председателя на Националното движение "Русофили".

"Ние добре познаваме г-н Малинов като човек, дал голям принос за развитието на връзките между страните ни, преди всичко в културно-хуманитарната сфера, и високо ценим активната му работа в тази област. Оглавяваната от него структура редовно провежда мероприятия, насочени към укрепване на приятелството и сътрудничеството между народите на Русия и България, организира конференции, детски конкурси, реализира програма за обучение по руски език в детски градини, помага за ремонта и поддръжката на руски и български паметници, символизиращи общото героическо минало на нашите държави. Точно заради тези заслуги Николай Малинов беше удостоен с това високо руско отличие. Освен това бих искал да отбележа, че в правова държава, каквато, убеден съм, е и България, всякакви обвинения трябва да бъдат потвърдени с конкретни и неоспорими доказателства, а заподозреният се смята за невинен чак до решението на съда", казва дипломатът.

Макаров споделя съща така, че президентът на Руската федерация има покана да посети България. Обаче организирането на подобна визита изисква много прецизна и сериозна подготовка, най-напред от гледна точка на осигуряване на съдържанието му.

"Трябва да постигнем конкретни резултати в ключовите сфери на нашето сътрудничество. Сигурен съм, че, когато заедно с нашите български партньори успеем да подготвим всичко на високо ниво, президентът Владимир Путин с голямо удоволствие ще посети прекрасната ви страна, в която, не мога да не го отбележа, много ми е приятно и комфортно да работя като посланик", завършва той.

----------

Анатолий Макаров е роден през 1951 г. През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения. На дипломатическа служба е от 1977 г. Работи в посолството в Нидерландия през 1977-1981 г. и в постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел през 1994-1998 г. През 2006-2011 г. е посланик на Русия в Република Южна Африка. През 2012-2016 г. е директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Русия. От август 2016 г. е посланик на Русия в България.

Източници: "24 часа, dnes.dir.bg"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев