АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: "НЕ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА КАТАСТРОФИРА ОТ САМОДОВОЛСТВО, ИСКАМ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД И НАГОРЕ!"

Президентът Румен Радев в предаването "Лице в лице" по БТВ.
11.12.2019 / 19:13

Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, е изводът на Радев. На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!" Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За полошителното се отделя минута - две, а на анализа на недостатъците - два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв. Трябва все повече да си задаваме въпроса "Как?" - как строим, как ремонтираме, бе категоричен държавният глава в предаването "Лице в лице" по БТВ.

В разговора, който се водеше от "Дондуков" 2, държавният глава изрази мнението си по различни теми - от идеята на управляващите специален прокурор да разследва главния прокурор, до кредитния рейтинг на страната и коментарите на премиера Бойко Борисов за това.

"Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор", попта риторично Румен Радев.

Ще се възползвам от правото си да внасям предложения за промени в конституцията, бе категоричен президентът.

"Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността. За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата", подчерта прездентът.

Първата обсъдена тема бе свързана с предложението на кабинета нов прокурор да разследва главния прокурор.

Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, разбира се, ако управляващите не смятат, че са непогрешими, попита риторично Румен Радев.

За мен е важно да видя какво мислят българските граждани, посочи Радев. И припомни, че неговата роля по конституция е накрая.

"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам - и на много хора, представи за демократичност на законодателния процес", вметна Радев. И веднага обясни защо: "Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение. Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 години. И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен негов стил - за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в Народното събрание и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект. Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него“, изреди съмненията си президентът Румен Радев.

И продължи с още въпроси - "Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор?!"

"Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат", добави Румен Радев.

"Аз ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон – това е Конституцията", каза още Румен Радев.

За 11 месеца десет пъти е сменян Кодекса на труда, бизнесът се оплаква от несигурност, посочва държавният глава.

На упреците, че говори черногледо, Румен Радев заяви: "Аз говоря амбициозно!"

Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, е изводът на Радев.

На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!" Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За полошителното се отделя минута - две, а на анализа на недостатъците - два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв.

Трябва все повече да си задаваме въпроса "Как?" - как строим, как ремонтираме, бе категоричен държавният глава.

Източници: бТВ, "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев