АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РИОСВ – СТАРА ЗАГОРА ПРОВЕРИ ПЛОЩАДКИ ЗА ОТПАДЪЦИ В ТЕЦ СЛИВЕН

ТЕЦ "Сливен"
11.12.2019 / 18:03

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора извършиха извънредна проверка на територията на „Топлофикация Сливен“ ЕАД във връзка с постъпил сигнал от сдружение „За Земята“ за съхраняване на отпадъци с неизвестен произход и наличие на неприятна миризма.

Според действащото комплексно разрешително (КР) на „Топлофикация Сливен” и схемата на площадките на територията на ТЕЦ е разрешено да се съхраняват RDF и биомаса на площадки под №14, 15 и 17. След оглед и обход на тези площадки се констатира, че на всички регламентирани площадки се съхраняват разрешени видове отпадъци, с установен произход и в съответствие с условията на КР и законовите изисквания. Проверката установи, че не са получавани отпадъци в „Топлофикация Сливен” в резултат на трансграничен превоз по Регламент (ЕО) 1013/ 2006 след поредицата проверки през лятото и есента, извършвани по разпореждане на прокуратурата.

Извън границите на площадките - пред една от тях, проверяващите установиха съхраняване на биомаса и RDF в нарушение, за което е издадено предписание за почистване на терена и уведомяване на РИОСВ - Стара Загора за предприетите мерки. За констатираното нарушение – съхраняване на отпадъци извън регламентираните в КР площадки, предстои образуване на административно-наказателна преписка. РИОСВ – Стара Загора ще извърши последващ контрол за проследяване изпълнението на даденото предписание.

Не е установено наличие на неприятни миризми. За да се предотврати запалването на съхраняваните на площадките отпадъци на територията на ТЕЦ, са изградени два противопожарни хидранта.

http://www.stz.riew.e-gov.bg/RIOSV_Stara_Zagora_proveri_ploshtadki_za_otpadytsi_v_TETs_Sliven-p1590

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев