АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЗАКОНЪТ СЕ НАРУШАВА ПОГОЛОВНО. ТРЯБВА ДА ИМАМЕ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

Президентът Румен Радев
09.12.2019 / 16:06

"Имаме проблеми със спазване на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на гражданите. Големите проблеми и предизвикателства са корпоративният и купеният вот. Законът се нарушава поголовно. Това прави впечатление на всички. Дали е съзнателно, или не, има огромни разминавания в екзитпола с действителността, а това влияе на гласа на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция“. Това заяви президентът Румен Радев по време на свиканата от него среща с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година, съобщава БНТ. Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване, каза президентът Румен Радев.

Като друг проблем пред изборния процес Румен Радев посочи корпоративния и купен вот.

„Най-трудно е да преодолеем този вот. Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всички това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията“, посочи той.

Той отбеляза, че е получил подробни доклади, така както изискал, и от МВР, ДАНС и от прокуратура. Президентът посочи, че липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори.

„Когато говорим за честни избори на всички ни е и ясно, че в демократичния свят няма универсални правила, които да водят към идеални избори. Идеални избори няма, това е една огромна организация, тя обхваща всички хора в държава и е нормално да има проблеми, но не е нормално когато тези проблеми излизат извън една общоприета обществена рамка, а на последните местни избори, според мен в редица отношения ние излязохме от тази рамка. Трябва да си извлечем сериозни поуки и най-вече да предприемем и то енергични действия, защото времето до следващите избори съвсем не е толкова далече предвид на огромия обем от работа, която трябва да бъде извършена”, каза Радев.

„За мен абсолютно неприемлив процент недействителни бюлетини за общински съветници. Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава. Огромен брой сгрешени бюлетини”, каза той и добави, че говорим също така за разминавания в избирателните списъци. „Тук са и медиите, благодаря за вашето участие, но имаме име проблеми със спазването на закона и от социологическите агенции и от медиите, които влияят на мнението на гражданите в една или друга посока”, заяви той. „И разбира се, големите проблеми и предизвикателства пред нас това са корпоративния вот и купеният вот”, добави президентът.

Румен Радев посочи, че трябва да имаме машинно гласуване. Той добави, че е възложил на своя екип такава задача и посочи, че в Бюджет 2020 няма пари за откриване на процедура за закупуване на машини. „И това е моят въпрос - откъде и как ще се осигури финансирането, кога ще започне процедурата, ние трябва да направим така, че този път поне, поне този път шест месеца преди следващите избори всичко да е по местата си”, заяви държавният глава.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев