АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНЪТ ОДОБРИ ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ ОТ 8 ЛЕВА ЗА СПЕЧЕЛЕН ГЛАС ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

Народно събрание
05.12.2019 / 20:36

Размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. е 8 лв., реши парламентът.

По предложение на Емил Димитров от "Обединени патриоти" депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размера на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се въздържа.

Срещу връщането към този текст възразиха от ДПС, защото според тях е в нарушение на парламентарния правилник.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче подложи на гласуване процедурното предложение на Емил Димитров с аргумента, че правилникът не изчерпва всички ситуации. Тя се позова и на практиката от минали гласувания в Народното събрание.

Преди това пленарната зала на парламента отхвърли предложенията за партийна субсия от един и осем лева на спечелен глас. Това бяха съответно предложенията на управляващите и на БСП. Тогава ДПС гласува против и за двете предложения.

По-рано от ДПС заявиха, че има договорка ГЕРБ-БСП за партийните субсидии. Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ коментира, че според тази договорка групата на ГЕРБ няма да е в пълен състав в пленарната зала на Народното събрание, за да може да бъде прието предложението на БСП, субсидията за парламентарно представените партии да е 8 лева за реално получен глас. Управляващите предвиждат да е един лев.

Карадайъ посочи:

„Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането на Валери Симеонов и за заместник-председател на Народното събрание".

ДПС отново припомниха тяхното предложение за нулева партийна субсидия и финансиране на партиите с дарения.

Финансовият министър Владислав Горанов отрече твърденията на ДПС за договорка между БСП и ГЕРБ за увеличаване на партийната субсидия.

"Не ми е известна такава договорка. Нека да мине гласуването и да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена. Като имаме предвид съотношението на силите в пленарна зала, не би трябвало опасенията на господин Карадайъ да се материализират."

На въпрос на БНР дали коалиционният партньор на ГЕРБ - групата на "Обединени патриоти", има готовност да подкрепи предложението за субсидия от 1 лев на получен глас, Горанов отговори:

"В нашето коалиционно споразумение пише, че когато имаме различни позиции всяка партия си запазва правото да си поддържа позиция".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжа твърдението на ДПС:

“Това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата в България факт, че те участват в това управление. На ДПС им е удобно в момента статуквото партиите да се финансират от бизнеса от мафия задкулисно, за да може бизнесът и лобита и кръгове да диктуват политиката“.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев