АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ Е БЛОКИРАНА ОТ МАЩАБНА СТАЧКА СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА НА ЕМАНЮЕЛ МАКРОН

Стачка във Франция
05.12.2019 / 18:43

Франция не помни подобна блокада. Днес повечето влакове не се движат, училищата за затворени, половината музеи също не отвориха врати, а от Айфеловата кула връщат посетители заради общонационалната стачка и мащабни протести срещу пенсионната реформа на правителството, предават световните агенции. Станциите на метрото в целия град са затворени, увеличавайки в пъти задръстванията по улиците.

„Париж е напълно блокиран! За да стигнеш от летището до центъра на града, ще са ти необходими поне 4 часа“, роптаят туристи, много от които изтърваха самолетните си полети.

Железопътната компания Ес Ен Се Еф (SNCF) информира, че близо 90% от високоскоростните влакове няма да обслужват пътници, както и около 30% от вътрешните полети на Ер Франс (Air France). Около 12% от международните полети също са отменени. Парижките забележителности също са засегнати и хиляди туристи отмениха плановете си за пътуване.

В Париж са ангажирани 6000 полицаи за опазване на реда. Префектурата на столичната полиция е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от „Гар дьо нор“ и да продължи до „Плас дьо ла насион“.

Заетите във френския държавен сектор се опасяват, че реформата на президента Еманюел Макрон ще ги принуди да работят по-дълго и ще намали пенсиите им. Министърът на транспорта планира да се срещне днес със синдикатите в опит да потуши напрежението.

Стачката на транспортните работници в Париж бе удължена до понеделник с одобрението на почти всички участници на стачните комитети, предаде междувременно Франс прес, позовавайки се на синдикални източници. Участието в протестните акции днес е много силно и ще бъде пак такова до понеделник, каза пред АФП Тиери Бабек от Националния съюз на автономните синдикати. Това е най-големият профсъюз в държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс, включващ автобуси, трамваи, метро.

Гарите са пусти: днес вървят едва 10% от влаковете из страната. Стачката се усеща и във въздуха: съкратени са 20% от дневните полети. Не работят много държавни служби, дори Айфеловата кула е затворена.

В образованието стачката е следвана от 55% от учителите, в Париж те са близо 80%.

Профсъюзите на държавните служители са обявили 250 демонстрации, за да отхвърлят пенсионната реформа, която ще посегне на специфичните им режими. Синдикатите в сферата на енергетиката също се включиха в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците). Медицински сестри и болничен персонал, адвокати и полицаи, служители по чистотата, пощенски работници са сред участниците в стачката. Министърът на здравеопазването заяви, че все още не е ясно колко лошо ще бъдат засегнати болниците, но бяха взети кризисни решения.

"Това е начало на мощно социално движение", коментира сутринта крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Министърът на външните работи Кристоф Кастанер заяви в навечерието на стачката, че очаква почти 250 демонстрации в цялата страна, на някои от които може да има прояви на насилие. „Знаем, че в тези протести ще има много хора и знаем рисковете. Настоявам, когато има бунтове или насилие, незабавно да се извършват арести“, каза той.

Защо обаче всички се бунтуват? Толкова ли е зле положението във Франция?

Понастоящем Франция прилага система, която е сбор от десетки различни схеми, а президентът Еманюел Макрон иска да създаде единна, универсална система. Новият план на френския президент има за цел да възнагради служителите за всеки отработен ден, като печелят точки, които по-късно ще бъдат прехвърлени в бъдещи пенсионни обезщетения, съобщи Би Би Си.

Официалната пенсионна възраст е повишена през последното десетилетие от 60 на 62 г., но остава една от най-ниските сред групата на богатите нации в ОИСР – например във Великобритания възрастта за пенсиониране е 66 г.

Преминаването към универсална пенсионна система, базирана на точки, обаче ще премахне най-изгодните пенсии за редица работни места – от моряци до адвокати и дори служители в операта. Междувременно тези, които се пенсионират преди 64-годишна възраст, ще получават по-ниски пенсии. Например някой, който се пенсионира на 63 години, ще получи с около 5% по-малко. Синдикатите се опасяват, че това ще означава да се работи по-дълго за по-ниска пенсия.

Президент на страна със застаряващо население, Макрон заяви, че неговият универсален пенсионен план ще бъде по-справедлив от сегашната система. Но работниците в метрото например казват, че това ще ги принуди да работят по-дълго, като им отнемат правото да се пенсионират рано, дадено им преди десетилетия, за да компенсират необходимостта да работят дълги часове под земята.

Точните параметри на проекта ще бъдат огласени в средата на декември, като намерението на властите е той да мине през парламента в началото на 2020 г.

„Няма да се откажа“, категоричен бе Макрон и обеща идната сряда да се изкаже „пред французите в момент, който сметне за подходящ“.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев