АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ НАГРАДИ ПРОФ. ДИМИТРИНА ГЮРОВА-САВОВА СЪС „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

Награда
04.12.2019 / 13:12

Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г. на режисьора и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Тя бе наградена в Гранитната зала на Министерския съвет с високото отличие за изключителния й принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

„Тя е един изключителен представител на българскияя театър, изключителен режисьор и огромен педагог. Стотици български артисти са завършили при нея. Само ще спомена две имена от различни поколения – единият е невероятния Иван Иванов, а другият е звездата на Народния театър – Леонид Йовчев. Уникална е нейната кариера, навсякъде е оставила диря, винаги е учила своите ученици на прецизност, на базата на която се ражда импровизацията. Ярка диря в българския театър, в българската култура“, коментира заслугите на театралния педагог министърът на културата Боил Банов.

„Искрена, дълбока, сърдечна благодарност за високото отличие, което получих днес за скромната си творческа и педагогическа работа. На всички свои близки, сътрудници и студенти също изразявам гореща благодарност за предаността им към общото ни дело и за таланта им, който е основата на успехите, за които получавам днешната награда“, благодари на свой ред проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски, който завършва през 1956 г. Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна.

Участвала и при създаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ /по-късно НАТФИЗ/, а от 1987 г. е професор в същата академия. Тя е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев