АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ОТКРИХА В СОФИЯ

Султанка Петрова
03.12.2019 / 14:04

Напълно автоматичният национален регистър на социалните предприятия е готов от една седмица, съобщи заместник -министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя откри Втория регионален форум за социално предприемачество, който започва днес и ще продължи до 5 декември в "Изложбена зала-ЦУМ" - София. Форумът е организиран от Министерството на труда и социалната политика и от Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

Готова е и поднормативната база на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Регистърът е изцяло автоматизиран, ще могат да се подават документи по електронен път, онлайн ще се проверяват и съответните документи, които са необходими, няма да има субективен човешки фактор при преценката, каза заместник -министърът.

В момента около 4500 предприятия са се самоопределили като социални, но след вписването в регистъра ще стане ясно реално колко е бройката на предприятия с такава дейност. Така ще може да се прецени кои да бъдат подпомагани. В следващата година ще бъде отворена програма по ОПРЧР, чрез която ще се финансират такива предприятия, каза Султанка Петрова.

В момента социалните предприятия в България произвеждат около 0,75 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. До 2021 г. е заложено като цел, че този дял трябва да достигне 2% от БВП, уточни зам.-министър Петрова.

Ще се разработи и екоплатформа за социалната и солидарната икономика, която ще се състои от няколко модула - модул, който ще позволява дистанционно обучение за социални предприемачи, борса за продукти, произведени от социалните предприятия и модул, в който ще се споделят добри практики на социалните предприятия както на национално, така и на европейско ниво. Така ще се подпомогнат социалните предприемачи да развиват дейности в тази посока, важно е те да имат и кауза, посочи заместник-министърът.

Заместник -министрите Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров връчиха годишните национални награди за социална иновация, в подкрепа на социалната икономика.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев