АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНИЦА САЧЕВА Е НОВИЯТ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР

Деница Сачева
03.12.2019 / 13:54

Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика със 114 гласа "за" и 106 "против".

Тя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП.

Парламентът обсъди днес оставката на Бисер Петков и избора на Деница Сачева за министър на труда и социалната политика. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Досега Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Парламентарната група на БСП, както и депутатите от „Атака“ не подкрепиха кандидатурата. От ДПС пък бяха несъгласни с процедурата по избора. Хасан Адемов обяви, че промяната ще донесе съмнителни ползи за системата:

"Дневният ред за днешното заседание е гласуван миналата седмица и той включва две точки - нищо извънредно, нищо чрезвичайно, както е записано в нашия правилник, не налага включването на други точки".

ДПС също не подкрепи кандидатурата. Валери Симеонов от „Обединените патриоти“ видя дребнавост в изказването на Хасан Адемов, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев поясни, че поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи:

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ и опитващи се да сторят нещо, дори с вързани ръце. Беше по-диалогичен обаче с хората, отколкото с факторите от системата. И вероятно, колеги, това бе неговата системна грешка. Не отричаме, че Деница Сачева има богата, експертна, гражданска, консултантска, пиарска, партийна и административна кариера. Виждаме го от официалната й биография, започваща от тъмносиньото на Иван Костов и стигаща до европейското синьо на ГЕРБ. Кариерата й обаче е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар."джендър идеи" в средното образование".

Десислав Чуколов от „Атака“ видя бутафорност в избора и директно попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

"Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от "Атака" ще гласуваме "против". Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си".

Пред депутатите Деница Сачева заяви, че ще бъде диалогичен министър и че изповядва традиционните разбирания за семейството.

Тя обеща, че няма да развива джендър идеологии и обвини БСП и бившата просветна министърка Анелия Клисарова за джендър анкетата в училищата, пусната в началото на 2018 г. Именно анкетата бе приписана на нея и присъства сред фактологията, с която я атакуваха от опозицията.

"Анкетата е въведена пет години преди аз да бъда зам.-министър", отговори Сачева от трибуната.

Тя се закле още пред народните представители, че споделя традиционното разбиране за семейство.

"Твърдо вярвам, че полът се опроделя биологично", успокои притеснените преди гласуването тя. Сачева припомни, че няма как да се връща темата за Истанбулската конвенция, защото КС вече се е произнесъл за това.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев