АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ": МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА В ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Кристоф Делоар
03.12.2019 / 13:07

Представители на международната правозащитна организация "Репортери без граници" се срещнаха днес в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, за да повдигнат пред него въпроса с медийната свобода у нас и да му предадат препоръки за подобряване на медийния климат.

След срещата изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите Полин Аде-Мевел дадоха брифинг за медиите.

"Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри", посочи Делоар. Той добави, че организацията не е съгласна с мнението на министър-председателя, че обществените медии в България работят свободно.

Аде-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии у нас. Тя посочи сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др.

Много фактори трябва да се подобрят, за да не е България на последно място в ЕС и Балканите по отношение на медийната свобода, добавиха от "Репортери без граници".

Премиерът обеща да проучи препоръките ни, но отрече над медиите да се оказва правен натиск, допълниха от организацията.

Ситуацията у нас Полин Аде-Мевел сравни с "медийна гражданска война". Тя добави, че правозащитниците са разтревожени от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов заяви, че цени високо диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Борисов и Делоар обсъдиха възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от „Репортери без граници“, съобщи след срещата правителствената пресслужба.

Борисов е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка „Български пощи” ЕАД да извършва разпространение и продажба на печатни издания. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри, допълват от МС.

„Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите“, я заявил Борисов и е поканил организацията да даде предложения за законодателни промени в посока медийната независимост.

Източник: offnews.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев