АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПРОПУСКА ИСТОРИЧЕСКАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОХРАНЯВА НЕБЕТО НА МАКЕДОНИЯ

Президентът Румен Радев  пред журналисти
03.12.2019 / 13:03

Форумът на НАТО в Лондон е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор на стабилността в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди да отпътува за участие в Срещата на върха на НАТО в Лондон днес и утре.

"България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония. Докато отлагахме разговорите с Република Северна Македония на тази тема за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение, че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране - "Граф Игнатиево", посочи президентът, цитиран от БТА.

В тази връзка Радев е имал срещи с премиерите Мицотакис и Заев, в които ясно са се разбрали точно на срещата на върха на НАТО в Лондон министърът на отбраната и началникът на отбраната на България да разговарят със своите колеги от Гърция и от Северна Македония за уточняване на параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип, заедно с Гърция. Това е не само в наш национален интерес, това е най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност, коментира президентът Румен Радев, като добави, че техническите подробности ще се изясняват, важното е, че България може и трябва да участва в тази мисия.

Държавният глава очаква от форума в Лондон интересна и откровена дискусия. По думите му, светът е все по-динамичен и трудно предсказуем, и залозите и във вътрешнополитически, и в регионален, и в глобален мащаб стават все по-големи.

"Затова и НАТО е изправен пред редица предизвикателства - както външни, така и от вътрешен характер. Основните теми на форума ще бъдат изграждането на адекватни отбранителни способности, справедливото разпределение на разходите, борбата срещу тероризма, новите технологии.Това, което се очаква с интерес, е търсенето на по-ефективни и по-бързи механизми за решения на високо политическо ниво, чрез които могат да се избегнат редица от тези противоречия, посочи Радев. Ще отбележим 70-ата годишнина от създаването на Алианса. За тези седем десетилетия той неведнъж е бил изправен пред редица предизвикателства, бил е на кръстопът, но винаги е намирал вярната посока", изтъкна той.

На въпрос дали сега Алиансът е изправен пред "мозъчна смърт", Радев отговори, че думите на френския президент Макрон предизвикаха разгорещени коментари, но за да се разберат правилно, трябва да се прочете цялото му интервю пред "Икономист", което е продължение на знаковата му реч пред Сорбоната през 2017 година. Според държавния глава с тези думи френският му колега изразява тревогата си за бъдещето на НАТО, но пречупена през неговата загриженост и болка за бъдещето на ЕС, който в момента има амбицията да бъде фактор на световната сцена, търси мястото си, но е поставен в един стратегически триъгълник - САЩ-Русия-Китай.

"За да играе силна роля на глобалната сцена, според Макрон, ЕС трябва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за вземане и осъществяване на решения", посочи Радев.

Той отбеляза и станалото в Сирия - когато някои страни тръгнат на самостоятелни решения, които обаче влияят върху сигурността на всички останали страни членки. Това означава, че има остра необходимост от дебат за единството и солидарността на Алианса като негови основополагащи принципи, коментира президентът.

В българската делегация, ръководена от него, влизат още виципремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Източник: Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев