АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БТТП ПРОГНОЗИРА РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ И В ЧАСТНИЯ СЕКТОР

Цветан Симеонов
03.12.2019 / 11:48

„Отминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите за инвестиции в България и че няма да се увеличи тежестта на данъците“. Това каза за БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и очерта предизвикателствата пред предстоящата 2020-а:

„Проблеми има в много елементи на икономическата среда. На първо място остава проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка. Това ще продължава да бъде тежест на гърба на бизнеса. Цените на енергийните източници също предизвикват притеснения за следващата година. Разходите за труд вървят доста сериозно нагоре“.

"Българските фирми, в сравнение с европейските, се намираме по оптимизъм на четвърто - пето място във всички елементи на стопанската дейност. Очаква се да продължи нашата икономическа експанзия - продажбите в чужбина отново ще бъдат един от основните движещи фактори", добави Симеонов в интервю за предаването „Преди всички“.

За новия социален министър Деница Сачева

„Ние сме коректен партньор на всяка държавна институция. Мерим всички според делата им. Не е за първи път да работим с номинирания. Имаме добро сътрудничество засега, надявам се да имаме още по-добро", каза председателят на БТПП.

В момента българските работодатели внасят вноските за социално осигуряване редовно и въпреки всичко са натоварени с първите три дни болнични – сфера, в която нямат нито контрол, нито възможност да въздействат, припомни Цветан Симеонов по темата с болничните и продължи:

„Ние сме твърдо решени това да си мине в НОИ, а не в продължение на 10 години - след като по време на кризата проявихме разбиране и приехме за известен период от време двойно да плащаме – мисля, че това рано или късно трябва да се поправи и ще се поправи. В пазарната икономика не е редно данъкоплатците да бъдат карани да плащат два пъти за едно и също нещо. Пък и даже в сделките също не е прието".

Състезанието с държавата по повишаване на заплати по всяка вероятност ще продължи

"Трябва по някакъв начин да тушираме нелоялната конкуренция от бюджетния сектор за това, без особена оценка на служителите в бюджетния сектор, да се обещава повишение с 10%. Очевидно, че ще трябва да се вземат мерки и в частния сектор, но това в известна степен ще прегради пътя към заетост на онези, които не могат да си изкарват тези заплати. Ролята отново ще трябва да бъде квалификация и преквалификация или ускорен внос на работна сила“, коментира Симеонов.

Според него е крайно време да се коригира липсата на електронно правителство, а оттам да се освободи висококвалифициран персонал, който частният сектор незабавно ще „погълне“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев