АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА - БЕЗ РЕЗУЛТАТИ И ОБРЕЧЕНА НА ПРОТЕСТИ

доц. Таня Томова, ръководител на катедра Публична администрация на Софийския университет
02.12.2019 / 13:44

„За социална политика трябват пари, но първо е необходимо да има правилен подход и политиките да се изградят по такъв начин, че да виждаме реалните резултати. Цялата социална политика е остатъчна, встрани от основния интерес на всяко управление. Насоката е само към определени групи“. Това коментира пред БНР доц. Таня Томова, ръководител на катедра Публична администрация на Софийския университет.

„Има социална политика, но такава, която запушва малки дупки, отговаря на съвсем определени нужди, но не може да постигне резултати… Европейският подход е такъв, че всяка политика се преценява от гледна точка на социалните си въздействия. Смисълът е да контролираме социалното разслоение, да предприемаме политики, които не разширяват социалното разслоение. Необходима е реципрочна връзка между икономическа и социална политика“, допълни доц. Томова.

Тя подчерта, че един министър трябва да търси и да подкрепя рационални решения, „но той не може да ги провежда, ако не мога да организира различните заинтересовани страни и ако не може да комуникира с тях“:

„Да се комуникира с обществените интереси, това е основна необходимост да се правят публични политики“.

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи и доц. Александър Христов, комуникационен експерт: „Оставката беше мотивирана с общи и абстрактни фрази. Това индикира, че има неща, които не бива да се обявяват… Прекалено е оптимистично да смятаме, че няма да има протести срещу една или друга социална политика“.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев