АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ НИ ПРИЗОВАВА ДА ПРИЕМЕМ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Европейски съюз
28.11.2019 / 19:04

Европейският парламент (ЕП) прие незаконодателен призив всички държави от ЕС да одобрят Истанбулската конвенция. Документът бе гласуван с с 500 гласа "за", 91 "против" и 50 въздържали се. Евродепутатите призовават ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция и всички държави от общността да я ратифицират, за да се прекрати на насилието над жените. ЕП призовава Съвета на ЕС незабавно да приключи процеса на ратифициране на конвенцията. Отправен е призив към седемте държави от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, да сторят това без отлагане, съобщи БТА.

Двама български евродепутати са подкрепили документа, осем са били "против", а петима "въздържали се" и един неучаствал, съобщава Клуб Z.

Евродепутатите ни, подкрепили документа с призив за приемане на Истанбулската конвенция, са от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ): Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели. Третият наш депутат от тази група - Искра Михайлова, не e участвала в гласуването. Кючюк бе един от вносителите на предложението.

Против документа са гласували осем български евродепутати: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР); Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП); както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов от ПЕС. Последните трима са и единствените депутати от групата на социалистите, които са били против.

"Въздържал се" са гласували Радан Кънев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от ПЕС.

В приетия документ Европейският парламент осъжда атаките и кампаниите срещу конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото. ЕП изискват от Европейската комисия да добави борбата срещу основаното на пола насилие като приоритет в следващата европейска стратегия за равенство между половете.

Те искат също от ЕК да представи законопроект за справяне с всички форми на насилие, основано на пола, включително онлайн тормоз и кибернасилие, и призовават насилието срещу жените да бъде включено в списъка на престъпленията в ЕС.

Всички държави в ЕС трябва да осигурят правилното прилагане и изпълнение на конвенцията със съответното финансиране и служители. Предоставянето на подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие (магистрати, лекари, полицаи), е особено важно, се посочва в резолюцията.

Европейският парламент потвърждава подкрепата си за осигуряване на 193,5 млн. евро за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие, съобщава още БТА.

Припомняме, че на 27 юи 2018 г. Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на основния ни закон. Решението на Конституционния съд (КС) беше взето с 8 на 4 гласа. КС беше сезиран по казуса от 75 депутати от ГЕРБ. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес.

Св. Синод на Българската православна църква също се обяви против приемането на Истанбулската конвенция и приветства решението на КС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев