АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ОБЯВИ РЕШЕНИЕТО СИ ЗА ИЗБОРА НА ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

 Президентът Румен Радев ще направи днес от 12.05 часа изявление за медиите. Преди това държавният глава проведе среща с Иван Гешев, повторно избран за нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.
26.11.2019 / 11:52

Президентът Румен Радев ще направи днес от 12.05 часа изявление за медиите. Преди това държавният глава проведе среща с Иван Гешев, повторно избран за нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Две седмици след като Висшият съвет препотвърди решението си Иван Гешев да е следващият главен прокурор, президентът Румен Радев ще обяви дали ще подпише указ за назначаването му или - както беше призован, първо ще се обърне към Конституционния съд. Решението си държавният глава ще обяви след среща с Гешев, която се провежда на "Дондуков" 2.

За първи път Иван Гешев беше избран на 24 октомври, а след като президентът отказа да подпише указа за назначаването му, съдебните кадровици потвърдиха отново избора си на 14-ти ноември. И двата пъти резултатът от гласуването във ВСС беше 20 на 4.

По Конституция държавният глава няма срок, в който да финализира процедурата, но няма възможност и да откаже указа. Предстои да разберем дали президентът се е вслушал в призивите на някои юристи, преди да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор да попита Конституционния съд за процедурата – отначало или от етапа на гласуването трябва да се повтори при връщане във Висшия съдебен съвет.

Мандадът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година. Ще има вероятност, тъй като той е основен кандидат за шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), изборът му на този пост да се стане факт през декември, което означава, че ще има луфт между приключване на мандата и встъпването в длъжност на новия ръководител на прокуратурата. Ако днес президентът подпише указ за назначаването на Иван Гешев, а Сотир Цацаров бъде избран, Гешев ще може да встъпи в длъжност преди изтичането на мандата му. Ако ли пък не, ако днес имаме сезиране на Конституционния съд, може да бъде избран и като изпълняващ длъжността от ВСС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев