АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ПРИЕ БОРИСОВ В БЕЛИЯ ДОМ

Бойко Борисов и Доналд Тръмп
26.11.2019 / 07:50

Засилване на двустранното стратегическо партньорство между България и Съединените щати договориха на срещата си в Белия дом премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп.

Визите за български граждани за Съединените щати ще отпаднат, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Белия дом с президента на Съединените щати Доналд Тръмп. Министър-председателят не се ангажира с конкретен срок, но уточни, че е получил уверение от американския държавен глава, че ще работи активно по темата и скоро ще даде отговор на въпроса кога ще се случи премахването на визовия режим.

Премиерът Борисов и президентът Тръмп обсъждаха и енергийното сътрудничество. След разговорите стана ясно, че още тази седмица американски експерти ще огледат възможностите за инвестиране в проекта "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Американският президент одобрява и амбицията на България да стане газоразпределителен център за региона,каза още министър-председателят.

Той уточни, че по темата за военните разходи за НАТО, е изтъкнал пред Доналд Тръмп, че с покупката на изтребителите Ф-16 разходите на България за отбрана през тази година са достигнали 3,1 на сто от БВП.

"Съединените американски щати и Република България имат изградени силни и трайни взаимоотношения на приятели, стратегически партньори и съюзници, които споделят трансатлантическите си ангажименти. Отчитайки значителните предизвикателства, пред които са изправени нашите две страни и световният ред, ние потвърждаваме необходимостта от развитие и затвърждаване на културните, икономическите, институционалните и военните връзки, които ни обвързват за по-добра взаимна сигурност, просперитет и възможности. Ние също така изразяваме неспирното си убеждение, че в основата на нашите отношения продължава да стои общата ни принадлежност към демократичните принципи и ценности, включително върховенството на закона и спазването на правата на човека", се казва в съвместно изявление на правителствата на САЩ и България, публикувано на официалната страница на Министерския съвет.

В изявлението се посочва още, че "Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие" и че "двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции".

Официалното посещение на Борисов в САЩ започна с церемония по поднасяне на венец на мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън. След това българският премиер се срещно с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг..

В разговор с журналисти в самолета по-рано Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море.

Това не е първата среща на Тръмп с лидер на страна от Централна и Източна Европа. Той прие вече лидерите на Вишеградската четворка, на Балтийските държави и на Румъния.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев