АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОМБУДСМАНЪТ: ВЪВ ВСЯКА ОБЛАСТ ДА ИМА ЦЕНТЪР ЗА ЖЕНИ, ПОСТРАДАЛИ ОТ НАСИЛИЕ

Диана Ковачева
25.11.2019 / 17:16

Националният омбудсман Диана Ковачева препоръчва на областните управители да бъдат открити поне 28 кризисни центрове за жертви на насилие. В момента те са едва 13, а за София има само един с капацитет 8 места, каза Ковачева.

"Трябва са се говори, но са необходими обучения, обучения на полицаи - да разпознават домашното насилие, да реагират адекватно, обучение на съдии и прокурори. Важно е да се работи и с насилниците. Системата на психиатричната помощ се нуждае от спешна реформа, изпращам препоръка до здравният министър. Смятам, че системният характер на домашното насилие трябва да отпадне като изискване, за да бъде разглеждано като престъпление".

Омбудсманът днес организира приемна за жени, жертва на насилие по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

От началото на януари 2018 г. до 15 ноември тази година 168 жени и деца са били настанени в кризисните центрове, организирани от фондация "Анимус". Организацията започва проект "Активни срещу насилието над жени", който ще продължи 2 години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев