АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКТОРИ В 60 БРИТАНСКИ УНИВЕРСИТЕТА СТАЧКУВАТ ЗАРАДИ НИСКИ ПЕНСИИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Илюстративна  снимка
25.11.2019 / 14:13

Лектори и помощен персонал в 60 британски университети започват днес 8-дневна стачка във връзка с пенсиите, заплащането и условията на труд. Ако трудовият спор не бъде решен, не са изключени стачни действия и през следващия семестър.

Членове на профсъюза на университетите и колежите предприемат стачката по два отделни трудови спора. Единият е за пенсиите, а другият - за по-добро заплащане и подобряване на условията за работа.

Стачката ще засегне почти половината от университетите в Обединеното кралство. В допълнение към стачката се предвиждат и други форми на протест, когато стачкуващите се завърнат по работните си места, като работа само срещу договор, отказ да се покриват отсъстващи колеги и отказ да се пренасочват лекции, изпуснати по време на стачката. Подобни стачки имаше миналата година през февруари и март.

Генералният секретар на профсъюза Джо Гейди заяви, че „секторът на висшето образование е направил много пари през последните 10 години, но разходите за персонала в този период са намалели, а условията на труд неимоверно са се влошили“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев