АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И ВОДЕНАТА ОТ НЕГО ДЕЛЕГАЦИЯ ПРИСТИГНАХА ВЪВ ВАШИНГТОН

Борисов кацна с правителствения самолет на военновъздушната база "Андрюз" във Вашингтон
25.11.2019 / 07:51

Борисов кацна с правителствения самолет на военновъздушната база "Андрюз" във Вашингтон за среща с президента Доналд Тръмп.

Премиерът ще потвърди ангажиментите на страната ни към срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014-а за постигане на бюджет за отбрана от 2% от БВП на страните-членки на Алианса – едно от основните искания на американския президент Доналд Тръмп към съюзниците от Европа. България вече отделя 3% от БВП за отбрана.

Договорите за американските изтребители Ф-16 ще донесат икономическо развитие на България, отбеляза правителствената пресслужба.

Сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, както двустранно, така и на ниво НАТО, вносът на втечнен газ и търговията ще доминират разговорите. Ще бъдат обсъдени още търговията и сътрудничеството в науката и образованието. В сферата на енергетиката ще се обсъжда внос на втечнен газ, а премиерът смята да изтъкне ползите от проектите Балкански поток, газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция – България. Търговията и сътрудничеството в науката и образованието също ще са обект на разговори в Белия дом.

От Белия дом обявиха, че на срещата ще се обсъжда и сигурността на Черно море. В разговор с журналисти в правителствения самолет Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море.

След Белия дом българската, в която участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, има срещи в Американската търговска камара с представители на 15 американски компании, които са проявили интерес към страната ни. Сред тях са гигантите "Гугъл", "Майкрософт" и "Дженерал Дайнамикс".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев