АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВЕТИ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

Свети княз Александър Невски
23.11.2019 / 11:09

Българската православна църква чества паметта на Свети княз Александър Невски. Патриаршеската катедрала ще отбележи своя храмов празник с архиерейска литургия, която ще бъде отслужена в молитвеното присъствие на българския патриарх Неофит.

Великият руски княз Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски". По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

 

Още снимки от новината

Храм-паметник „Свети Александър Невски”

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев