АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОДОР КАПИТАНОВ, КНСБ: УВЕДОМИХМЕ ОБЩИНАТА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

Председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов
20.11.2019 / 10:10

„Структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са в готовност и организацията кипи, за да реализираме протест в края на ноември“, заяви пред БНР председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. Той подчерта, че вчера са уведомили общината, че в края на месеца ще бъде проведен национален протест. Синдикатите настояват за писмени гаранции от институциите и премиера по темата за болничните.

„Ако се повдига въобще темата, следва да бъде направено по законов начин в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Как да не искаме гаранции, когато коалиционните партньори говорят едно, премиерът започна да говори друго, паралелно работодателски организации, някои представители, казват, че няма да се откажат от темата. На всичкото отгоре се хвърля в публичното пространство, че българските работници, които взимат болнични, са не само здрави, но те са и лъжци и измамници. Това преминава не само морални и етични, но и законови граници, които ние не можем да подминем“, обясни Капитанов в интервю за предаването „Преди всички“.

Той е категоричен, че такива теми трябва да се обсъждат в Тристранния съвет, а не през медиите.

„Ако някой има съмнение за даден болничен лист, то има процедура, по която да се уточни. Зависи от работодателите дали ще вложат енергия да проверяват болничните листове по установения съдебен ред. Ако се окаже, че някой болничен е неистински, тогава нека работещият да си понесе своето наказание“, коментира още синдикалистът.

По думите му болничните с продължителност до 3 дни са 0,31% от общия брой.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев