АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА И ПОСЛЕДНИЯ ЕВРОКОМИСАР - ОТ УНГАРИЯ

Оливер Вархели
18.11.2019 / 19:17

Новият състав на Европейската комисия придоби окончателния си вид и ще може да встъпи в длъжност на 1 декември, след като евродепутатите одобриха последния кандидат за еврокомисар, номиран от избраната за председател Урсула фон дер Лайен, съобщава "Франс прес".

Фон дер Лайен се надяваше да встъпи в длъжност този месец, но евродепутатите отхвърлиха трима членове от първоначално ѝ състав, а Великобритания отказа да предложи кандидат, забавяйки процеса.

Но след като Великобритания трябва да излезе от Общността в края на януари, бившата министърка на отбраната на Германия сега планира да продължи напред с 27 еврокомисари.

Номинираният от Унгария еврокомисар Оливер Вархели получи зелена светлина, след като премина второто изслушване в Европейския парламент, за да удовлетвори евродепутатите, че ще обслужва само интересите на ЕС, а не тези на дясното популистко правителство на страната му.

"Каква чест да стана част от екипа на Урсула фон дер Лайен! За по-силна Европа заедно!", написа унгарският представител в "Туитър".

Очаква се Европейският парламент да даде окончателно одобрение на екипа от еврокомисари през следващата седмица, трасирайки пътя за комисията на Фон дер Лайен да поеме функциите от Жан-Клод Юнкер през следващия месец.

Но остава въпросът за отсъствието на еврокомисар от Великобритания.

Обединеното кралство отказа да направи номинация, аргументирайки се, че не е в състояние да прави такива международни номинации преди парламентарните избори в страната на 12 декември.

Страната трябва да излезе от ЕС на 31 януари догодина след трикратно удължаване на крайния срок за Брекзит.

Отиващият си състав на Европейската комисия предприе правни действия срещу Великобритания заради това решение.

Фон дер Лайен изпита серия от затруднения за събиране на екипа си.

Трима предишни кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния не успяха да минат през ситото на Европейския парламент, което доведе до предлагането на нови кандидати и отлагане на датата на встъпването в длъжност на новата комисия с един месец.

Заместващите кандидати на Румъния и Франция минаха през препитванията при първия си опит, но Вархели трябваше да отговаря на втори набор от въпроси от скептично настроените евродепутати.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев